Volkswagnu grozi tožba 372.000 lastnikov dizlov

3. 1. 2019 | Jure Šujica
Deli

Nemški organizaciji VZBV in ADAC pripravljata civilno tožbo proti podjetju, hkrati pa k pridružitvi pozivata vse evropske kupce spornih vozil.

Zgodba afere Dieselgate se je začela že pred več kot tremi leti, in medtem ko kazenske sodbe proti največjemu avtomobilskemu koncernu na svetu počasi dobivajo svoje epiloge, se zdaj po ameriškem zgledu na tožbo proti velikanu pripravljajo še evropski kupci. Po podatkih francoske tiskovne agencije AFP naj bi bilo teh kar 372.000.

Tožbo proti Volkswagnu je v imenu vseh evropskih, in ne le nemških kupcev pripravila Zvezna organizacija za zaščito interesov potrošnikov (VZBV) v sodelovanju z nemškim avtomobilskim klubom ADAC. Skupaj so pripravili kar 200 strani dolg dokument, v katerem želijo dokazati, da so bili kupci zaradi sporne poteze podjetja oškodovani. Tožba je bila po spremembi nemške zakonodaje vložena 1. novembra lani.

Bo nemško sodišče stopilo na stran proizvajalca?

VZBV je sicer po vložitvi tožbe vse lastnike spornih vozil – vozil, opremljenih z dizelskimi motorji tipa EA189 – pozval, naj se pridružijo tožbi, po možnosti še pred novim letom, saj se bodo tako izognili nevarnosti, da bi zadeva zastarala, vseeno pa nove tožnike 'sprejemajo' še zdaj. Po nekaterih ocenah naj bi bilo sicer v Evropi s spornim motorjem opremljenih kar 1,8 milijona avtomobilov.

Kdaj bo do tožbe prišlo, sicer še ni znano, zato je nemogoče govoriti o njenem razpletu. Se bodo pa nemški odvetniki v tožbi proti Volkswagnu zagotovo sklicevali na odločitev ameriškega sodišča. Vprašanje pa je (že od vsega izbruha afere in odločitve ameriškega sodišča, zaradi katere je Volkswagen utrpel več deset milijard evrov škode), ali bo tudi nemško sodišče do znamke iz Wolfsburga tako neusmiljeno kot ameriško.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja