Volvo bo preprečeval vožnjo v opitem stanju

21. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

Po letu 2020 bodo v avtomobile začeli vgrajevati sisteme, ki bodo ob zaznavi alkoholiziranosti vozilo samodejno zaustavili in poklicali na pomoč.

Volvo je pred časom objavil namero oziroma cilj, da v njihovih avtomobilih po letu 2020 ne bo več smrtnih žrtev. Cilj so poimenovali Vision 2020, projekta pa so se lotili tam, kjer je razlogov za smrtne žrtve največ: pri hitrosti in alkoholu za volanom. Po tem, ko so pred kratkim napovedali, da bodo v vseh svojih vozilih največjo hitrost omejili na 180 kilometrov na uro, so zdaj napovedali ukrep, ki bo opitim voznikom preprečil, da bi sedli za volan.

Tako hitrost kakor alkohol sta namreč med glavnimi vzroki za smrtne žrtve na cestah povsod po svetu. Še posebno velik je ta problem na enem izmed za Volvo najpomembnejših trgov, v ZDA, kjer naj bi bil alkohol vzrok za kar 30 odstotkom vseh prometnih nesreč s smrtnim izidom. Prav zato so začeli razmišljati o tem, da bi avtomobile opremlili s kamerami in drugimi senzorji, ki bi preverjali prisebnost voznika. Če se ta ne bi odzval na opozorila vozila, bi avtomobil samodejno začel omejevati hitrost vozila, nato bi samodejno poklical v Volvov klicni center Volvo On Call, v zadnjem koraku pa bi poskrbel za varno zaustavitev in parkiranje vozila.

'Preprečimo nesreče'

»Pri varnosti ni naš načrt le omiliti posledic neizogibnih prometnih nesreč, temveč nesreče popolnoma preprečiti. V tem primeru bodo kamere nadzirale obnašanje, reakcije, ki bi lahko vodile k resnim poškodbam ali celo v smrt,« je dejal Henrik Green, podpredsednik Volvovega oddelka za raziskave in razvoj.

Volvo načrtuje, da bo sistem za serijsko proizvodnjo in vgradnjo pripravljen kmalu, natančneje po letu 2020, ko bo v redno uporabo prišla nova modularna platforma SPA2. Takrat bo tudi znano, kateri senzorji in koliko kamer bo sestavljalo omenjeni sistem, ki bo brez dvoma pripomogel k večji varnosti v prometu.