Volvo in Google s še tesnejšim sodelovanjem

8. 5. 2018 | Jure Šujica
Deli

Vzpostavitev operacijskega sistema Android v informativno-zabavni sistem avtomobila bo prinesla obilico novih možnosti uporabe različnih aplikacij.

Volvo je na področju informativno zabavnih sistemov, ki delajo s pomočjo umetne inteligence, že prekaljen maček. Dobro sprejet sistem Sensus na trgu obstaja že od leta 2011, v tem času pa je bil seveda deležen številnih posodobitev, a kmalu se mu obeta največja do zdaj, ki bo še nekoliko bolj povezala voznika z vozilom. Za to bo v veliki meri zaslužen internetni gigant Google, s katerim Volvo razvija prihodnjo generacijo sistema.

Čeprav je švedski avtomobilski proizvajalec več pojasnil in podrobnosti o skupnem projektu z Googleom naznanil šele danes, pa pri projektu nove generacije sodelujeta že dlje časa, ne nazadnje je bil dogovor o sodelovanju sklenjen že leta 2017. Največja med podrobnostmi je ta, da bo Sensus po novem za svoje delovanje koristil operacijski sistem Android, kakršnega ne nazadnje uporabljamo tudi v pametnih telefonih in tablicah.

Nabor aplikacij naj bi se hitro povečal

Kombinacija Sensusa in Andrioda pomeni, da bodo vozniku po novem na voljo storitve, kot so Google Assistant, za še lažje glasovno upravljanje funkcij predvajalnika glasbe, klimatske naprave in celo pošiljanje tekstovnih sporočil. Na osnovi Googlove aplikacije Zemljevidi bo deloval tudi navigacijski sistem, ki se bo tako lahko ves čas samodejno posodabljal, poleg načrtovanja poti pa bo vozniku ponujal informacije o zastojih na cesti in druge potrebne informacije.

»Vključevanje Googlovih storitev v vozila znamke Volvo bo še pospešilo nastanek novih inovacij na področju povezljivosti, hkrati pa nam bo dalo nov zagon na področju razvoja lastnih aplikacij in storitev povezljivosti,« je o partnerstvu dejal Henrik Green, podpredsednik oddelka za raziskave in razvoj pri Volvu. »Kmalu bo voznikom vozil znamke Volvo na voljo na tisoče novih aplikacij, ki jih bodo lahko uporabljali med vožnjo. S tem si bodo olajšali vsakdan, uporaba informativno-zabavnih sistemov pa bo tako še bolj zabavna.«

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel