Volvo in Polestar ponovno skupaj

13. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Prvi skupen projekt je predelava prihajajoče limuzine znamke Volvo, modela S60.

Čeprav se je nekdanja Volvova hčerinska znamka Polestar konec lanskega poletja osamosvojila, do popolnega razhoda med njima ni nikoli zares prišlo. Ne nazadnje je Polestar 1, športni kupe in prvi avtomobil omenjene znamke, zasnovan na (zelo skrajšani) šasiji modela S90, sorodstvo med znamkama pa se kaže tudi v zunanji podobi obeh avtomobilov. Sodelovanje se bo zdaj še nadaljevalo, ali bolje rečeno, vrnilo h koreninam.

Prav danes in le nekaj dni pred uradno predstavitvijo najnovejšega avtomobila, modela S60, je namreč Volvo napovedal, da v sodelovanju s Polestarjem pripravljajo nov paket dodatkov za povečanje zmogljivosti avtomobilov. Z njimi nameravajo dokazati, da bo v prihodnosti elektrika vir energije tudi pri športnih avtomobilih. »Električni avtomobili so naša prihodnost. Danes se za Volvove elektrificirane avtomobile začenja novo obdobje, saj bodo od zdaj podprti z znanjem in tehnologijo Polestarja. Strategija je zakoreninjena v skupno prepričanje obeh podjetij, da je električna energija prihodnost avtomobilske industrije,« je dejal Håkan Samuelsson, predsednik in generalni direktor Volva.

Proizvodnja bo omejena

Prvi avtomobil, deležen Polestarjeve predelave, bo ravno prihajajoči model S60. Z oznako Polestar Engineered bodo lahko opremljene le najmočnejše hibridne različice vozila z oznako T8 Twin Engine. Te bodo dobile dodatnih 15 'konjev' (11 kilovatov) moči, zaradi česar se bo skupna moč obeh motorjev povečala na 415 'konjev' oziroma 305 kilovatov, krivulja navora pa se bo ustavila pri 670 njutonmetrih. Izboljšav bo deležno tudi podvozje, kjer bodo za največjo razliko poskrbeli novi nastavljivi blažilniki proizvajalca Öhlins. Amortizerje in stabilizacijsko prečko prečno ojačitev bo novincu 'posodil' Polestar 1.

Žal pa bo ponudba Volvovih vozil s Polestarjevo značko zelo omejena, saj bodo predelav deležni le avtomobili serije 60. Letos bo tako kot prvi na cesto zapeljal model S60 Polestar Engineered, prihodnje leto pa mu bosta nato sledila še V60 in XC60. Poleg tega so pri Volvu napovedali, da bo proizvodnja vozil omejena, vozila pa bodo na voljo le pri izbranih trgovcih.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol