Volvo napovedal začetek konca dizlov

Glasno pa se govori tudi o ukinitvi prodaje avtomobilov, opremljenih izključno z motorji z notranjim zgorevanjem.

Volvo napovedal začetek konca dizlov (foto: Volvo) Volvo
17. 5. 2018

Švedski avtomobilski proizvajalec Volvo je eden od največjih zagovornikov hibridnih in električnih avtomobilov. Ne nazadnje naj bi bil že do leta 2025 vsak drug avtomobil te znamke opremljen z elektromotorjem. Prav zato ni presenetljiva novica, da bo prihajajoča nova (tretja) generacija limuzine S60 kot prvi avtomobil te znamke v motorni ponudbi izgubil vse manj priljubljene dizelske agregate.

Novinec, narejen na platformi SPA, bo na ceste zapeljal v prihodnjih tednih, a še pred začetkom poletja, že na začetku pa bo na voljo zgolj z naborom štirivaljnih bencinskih motorjev. Dva izmed njih bosta ob tem na voljo v kombinaciji z elektromotorjem, obe kombinaciji pa bosta delovali kot priključna hibrida. Leta 2019 se bo nato ponudbi pridružil še lahki hibrid z 48-voltno tehnologijo.

Pri Volvu ob tem dodajajo, da s tem končujejo nadaljnji razvoj dizelskih motorjev. » Naša prihodnost je električna, zato posledično ne bomo več razvijali dizelskih motorjev,« je dejal predsednik in generalni direktor Volva, Hakan Samuelsson. »Počasi bomo iz ponudbe umaknili vse avtomobile, opremljene izključno z motorji z notranjim zgorevanjem, medtem ko bodo hibridi ostali nekakšen vmesni korak na poti do popolne elektrifikacije. S60 tako predstavlja nov korak na poti do omenjenega cilja.«