Volvo praznuje: mineva 50 let od predstavitve modela 164

23. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli

Model 164 je postavil temelje vseh prestižnejših vozil znamke Volvo, tudi aktualnega S90.

Avtomobilska znamka Volvo je danes najbolj znana po izdelavi limuzin, karavanov, zadnja leta pa tudi po vse bolj priljubljenih športnih terencih. Ne nazadnje jo lahko uvrščamo med pionirje tovrstnega razreda. A za današnjo podobo, predvsem pa podobo limuzin znamke Volvo, je ključen en avtomobil, to je Volvo 164, ki danes praznuje 50. rojstni dan.

164 svojo podobo povzema po sicer še nekoliko bolj revolucionarnem, a hkrati manjšem modelu 144, od katerega pa se poleg po večjih zunanjih dimenzijah razlikuje še po marsičem. Volvo je namreč z njim želel vstopiti v razred prestižnih limuzin, zato so mu pod pokrov motorja namestili trilitrski šestvaljni motor – motorni prostor je bil posledično podaljšan za 10 centimetrov, maska motorja pa je bila v primerjavi z modelom 144 precej bolj pokončna in tako podobna prvim modelom znamke iz leta 1927.

Klimatska naprava že leta 1968

Kako prestižen je bil model 164, govori tudi podatek o opremljenosti vozila. Namenjen je bil namreč prevozu zgolj štirih oseb, med potnikoma na zadnji klopi pa je bil naslon za roke. Od samega začetka proizvodnje je bilo na voljo usnjeno oblazinjenje, poleg tega pa tudi električni pomik (zatemnjenih) stekel, strešno okno ter klimatska naprava, za večjo varnost pa so skrbeli vzglavniki in halogenske luči.

Volvo 164 je v proizvodnji vztrajal sedem let, vse do prihoda modela 264 leta 1975. Omenjena modela sta tako začetnika prestižne linije vozil znamke Volvo, ki je s pomočjo modelov 740, 850, S70 in naposled S80 ter S90 postala sinonim švedske znamke za udobje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja