Volvo se pripravlja na splavitev avtonomnih avtomobilov četrte generacije

17. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli

Prvi avtomobili bod na ceste zapeljali leta 2021, testiranja tehnologije pa potekao že sedaj.

Švedski avtomobilski proizvajalec Volvo je v minulih dneh tudi uradno pričel s terenskim testiranji tehnologij za razvoj avtonomne vožnje četrte generacije. Ta storitev naj bi bila kot rečeno prvim kupcem na voljo do leta 2021, terenski preizkusi pa bodo potekali na način, s katerim bodo dobili največ realnih podatkov o uporabi vozil v realnem svetu in ne zgolj v laboratorijskem okolju. Testiranje bo potekalo v sklopu Volvovega projekta Drive Me.

Za testiranje vozil pa ne bodo skrbeli tehniki v tovarni, pač pa dve družini iz rojstnega mesta te avtomobilske znamke, Gothenburga, ki sta v ta namen v uporabo prejeli dve vozili Volvo XC90. Izbrani družini Hain in Simonovski bosta preko storitve Drive Me tovarni sporočali podatke o uporabi vozila, vožnjah na delo, v trgovino. “S sodelovanjem v projektu smo dobili priložnost sodelovati pri razvoju tehnologije, ki bo v prihodnosti pomagala reševato življenja,“ pa je izjavil 45-letni Alex Hain, član ene izmed izbranih družin.

Postopen razvoj tehnologij

Vozili, ki sta jih v uporabo prejeli družini Hain in Simonovski sta po podatkih tovarne opremljeni z vso najnovejšo varnostno tehnologijo in asistenčnimi pripomočki, ki jih Volvo trenutno že ponuja v svojih avtomobilih. Tej je bilo dodanih še cel kup kamer in senzorjev, s katerimi inženirji pri Volvu nadzorujejo uporabo testnega para vozil. Uporaba avtomobilov bo sprva potekala brez večjih posebnosti, nato pa bodo tehniki voznikom postopoma predstavili različne sisteme, s pomočjo katerih bo vožnja postala vse bolj avtomatizirana. Ti sistemi bodo predhodno dodobra preizkušeni v laboratorijih.

Projekt bodo nato postopoma širili. V začetku prihodnjega leta bodo testna vozila razdelili še trem novim družinam, nato pa naj bi v obdobju naslednjih štirih let do predstavitve končne rešitve v projekt razvoja avtonomnega avtomobila četrte generacije vključili še dodatnih 100 ljudi. Volvo pa tako nadaljuje prizadevanja za razvoj avtonomnega avtomobila, ki ga na drugi strani razvija tudi s pomočjo ponudnika javnih prevozov Uber.

Jure Šujica
Foto: Volvo

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja