Volvo se pripravlja na splavitev avtonomnih avtomobilov četrte generacije

Prvi avtomobili bod na ceste zapeljali leta 2021, testiranja tehnologije pa potekao že sedaj.

Volvo se pripravlja na splavitev avtonomnih avtomobilov četrte generacije (foto: Volvo) Volvo
17. 12. 2017

Švedski avtomobilski proizvajalec Volvo je v minulih dneh tudi uradno pričel s terenskim testiranji tehnologij za razvoj avtonomne vožnje četrte generacije. Ta storitev naj bi bila kot rečeno prvim kupcem na voljo do leta 2021, terenski preizkusi pa bodo potekali na način, s katerim bodo dobili največ realnih podatkov o uporabi vozil v realnem svetu in ne zgolj v laboratorijskem okolju. Testiranje bo potekalo v sklopu Volvovega projekta Drive Me.

Za testiranje vozil pa ne bodo skrbeli tehniki v tovarni, pač pa dve družini iz rojstnega mesta te avtomobilske znamke, Gothenburga, ki sta v ta namen v uporabo prejeli dve vozili Volvo XC90. Izbrani družini Hain in Simonovski bosta preko storitve Drive Me tovarni sporočali podatke o uporabi vozila, vožnjah na delo, v trgovino. “S sodelovanjem v projektu smo dobili priložnost sodelovati pri razvoju tehnologije, ki bo v prihodnosti pomagala reševato življenja,“ pa je izjavil 45-letni Alex Hain, član ene izmed izbranih družin.

Postopen razvoj tehnologij

Vozili, ki sta jih v uporabo prejeli družini Hain in Simonovski sta po podatkih tovarne opremljeni z vso najnovejšo varnostno tehnologijo in asistenčnimi pripomočki, ki jih Volvo trenutno že ponuja v svojih avtomobilih. Tej je bilo dodanih še cel kup kamer in senzorjev, s katerimi inženirji pri Volvu nadzorujejo uporabo testnega para vozil. Uporaba avtomobilov bo sprva potekala brez večjih posebnosti, nato pa bodo tehniki voznikom postopoma predstavili različne sisteme, s pomočjo katerih bo vožnja postala vse bolj avtomatizirana. Ti sistemi bodo predhodno dodobra preizkušeni v laboratorijih.

Projekt bodo nato postopoma širili. V začetku prihodnjega leta bodo testna vozila razdelili še trem novim družinam, nato pa naj bi v obdobju naslednjih štirih let do predstavitve končne rešitve v projekt razvoja avtonomnega avtomobila četrte generacije vključili še dodatnih 100 ljudi. Volvo pa tako nadaljuje prizadevanja za razvoj avtonomnega avtomobila, ki ga na drugi strani razvija tudi s pomočjo ponudnika javnih prevozov Uber.

Jure Šujica
Foto: Volvo