Volvo iz prodaje umika VSE klasične dizle!

19. 8. 2020 | Jure Šujica
Deli

Po modelu S60 se od dizelskih motorjev poslavlja celotna flota vozil znamke Volvo.

Švedska znamka Volvo je pred časom napovedala, da se bodo v prihodnjih letih povsem odpovedali uporabi dizelskih motorjev v svojih avtomobilih. Pravzaprav naj bi po prvotnih načrtih že lansko leto iz ponudbe umaknili vse dizelske motorje, a se je doslej to zgodilo le pri zadnji generaciji modela S60. A načrt bo počasi vseeno le doživel dokončno realizacijo.

Pred dnevi je tako v javnost prišla informacija, da Volvo v Veliki Britaniji ukinja prodajo dizelske izvedbe svojega najmanjšega in najnovejšega križanca, modela XC40. Očitno pa je, da tamkajšnje tržišče ne bo edino, na katerem se je švedska znamka odločila za takšno potezo. Kot smo izvedeli s strani slovenskega uvoznika so se za enako potezo že odločili tudi pri nas.

Rešitev v hibridih

Spremembe so tako že opazne v konfiguratorju, iz katerega pa so umaknili le klasične dizle. Še vedno namreč v ponudbi ostajajo blago-hibridni dizli, poleg njih pa ostajajo v ponudbi še blagi hibridi z bencinsko osnovo, klasični bencinski motorji ter priključni hibridi. Ponudbi se bo nato v prvi polovici leta pridružila še električna izvedba.

Odločitev za umik klasičnih dizlov iz ponudbe je sicer po besedah Anje Jermančič iz podjetja Volvo Car Adria povsem ekonomske narave. Statistika prodaje modela XC40 namreč kaže na to, da so hibridne in bencinske izvedenke v lanskem letu predstavljale kar 72 odstotkov celotne prodaje vozila, dizli pa le 28 odstotkov.

Prodaja dizlov pa je v zadnjem obdobju slabša tudi pri ostalih modelih znamke, zaradi česar je bila sprejeta odločitev, da do konca leta ukinejo prodajo klasičnih dizlov v vseh svojih modelih. Ti bodo tako na voljo le še v kombinaciji z bencinskimi motorji oziroma kot blagi (bencinski ter dizelski) hibridi ter priključni hibridi.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"