Volvo uvaja nov skrajen ukrep za varovanje okolja

25. 9. 2021 | Jure Šujica
Deli

Poleg uvajanja električnih pogonskih sklopov, s čimer bodo zaščitili ozračje so sedaj skrb usmerili tudi v varovanje živali

Pri švedskem Volvu so bili med prvimi in tudi med najbolj dejavnimi znamkami, kjer so pozornost začeli namenjati skrbi za okolje. Prvi korak je bila ukinitev dizelskih motorjev, nato pa so se pridružili znamkam, ki so pričele elektrifikacijo pogonskih sklopov. Sedaj so še večjo pozornost začeli namenjati uvajanju recikliranih materialov v svoja vozila in čeprav pri tem ne gre za nov trend, pa se zdi, da so se ga lotili najbolj odločno.

Pri Volvu namreč pripravljajo povsem novo linijo izključno električnih avtomobilov, ki jo bodo pričeli z modelom C40 Recharge, v teh vozilih pa ne bo več mogoče najti materialov živalskega izvora oziroma usnja. Namesto tega bodo pričeli z uporabo recikliranih materialov, kot so pluta iz zamaškov za vino, vlaken, pridobljenih iz plastenk in pa bio materialov, pridobljenih iz švedskih ter finskih trajnostno naravnanih gozdov.

Nagovarjajo tudi dobavitelje

Kot ocenjujejo pri Volvu namreč živinoreja pripomore k 14 odstotkom vseh toplogrednih plinov, ki nastanejo na svetu, švedski proizvajalec pa ne želi biti več del tega. »Če želimo biti napredna znamka, moramo upoštevati vse vidike trajnostnega razvoja, ne le izpustov CO2. Odgovorna raba virov je pomemben del tega, sem pa spada tudi spoštovanje do živali. Ukinitev usnja v električnih avtomobilih je tako dober korak v tej smeri,« pojasnjuje Stuart Templar, direktor oddelka za globalni trajnostni razvoj pri Volvu.

Pri Volvu načrtujejo, da bo do leta 2025 trajnostno naravnan oziroma izdelan zgolj iz recikliranih ter okolju prijaznih materialov vsak četrti avtomobil, do leta 2040 pa naj bi znamka v celoti prevzela sistem krožnega gospodarstva. Pri tem pa bo v to smer nagovarjala tudi dobavitelje surovin za proizvodnjo avtomobilov, saj želijo da bi ti že do leta 2025 za proizvodnjo materialov uporabljali izključno obnovljive vire energije.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol