Vozniki tovornih vozil naredili manj prekrškov, a povzročili več prometnih nesreč

S ponedeljkom 18. julija se je začela druga od letošnjih treh nacionalnih preventivnih akcij za večjo varnost voznikov tovornih vozil in avtobusov, ki jo izvajata Agencija za varnost prometa in Policija.

Policisti bodo v tem tednu izvedli več poostrenih nadzorov nad avtobusi in tovornimi vozili. Tovorna vozila bodo usmerjali  na kontrolne točke na avtocestah, avtobuse bodo nadzirali tudi na avtobusnih postajališčih, prevoze pa na avtocestah in hitrih cestah. V nadzorih bodo policisti še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje, pravila o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost. Poostren nadzor nad vozniki tovornih vozil in avtobusov je evropsko usklajen, v več državah bo potekal do nedelje, 24. julija.

Do 30. junija letos so bili vozniki tovornih vozil udeleženi v 1.145 prometnih nesrečah. Povzročili so jih 729, oziroma 64 % vseh, v katerih so bili udeleženi. v teh nesrečah je umrlo pet  ljudi, od tega štirje vozniki tovornih vozil, 19 oseb je bilo hudo poškodovanih, 176 oseb pa lažje poškodovanih. Vozniki tovornih vozil so 24 prometnih nesreč povzročili pod vplivom alkohola, od tega dve s smrtnim izidom.

Najbolj pogost vzrok pri prometnih nesrečah, ki jih povzročijo vozniki tovornih vozil, je v zadnjih petih letih nepravilen premik z vozilom. Na drugem mestu je nepravilna stran ali smer vožnje in neustrezna varnostna razdalja. Vozniki tovornih vozil so v pol leta odgovorni za 19.507 kršitev prometnih predpisov, kar je 16 % manj kot v enakem obdobju 2021 (23.087 kršitev). Najpogostejše kršitve pri voznikih tovornih vozil so bile povezane s prekoračitvijo hitrosti (5.171 kršitev), uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav (3.239 kršitev), neuporabo varnostnega pasu (1.904 kršitev), nepravilnostmi, povezanimi s tovorom (876 kršitev) ter nepravilnim prehitevanjem (681 kršitev).

Vozniki avtobusov so bili v šestih mesecih udeleženi v 148 prometnih nesrečah. Povzročili so jih 41, oziroma 28 % od vseh nesreč, v katerih so bili udeleženi. V posledicah teh nesreč sta bili dve osebi lažje poškodovani. V zadnjih šestih letih ni bilo smrtnih žrtev med potniki na avtobusih. Pri voznikih avtobusov so policisti zabeležili 409 kršitev, leto poprej pa 312 kršitev prometnih predpisov, kar je četrtino več. Najpogostejše kršitve pri voznikih avtobusov so bile povezane s prekoračitvijo hitrosti (121 kršitev), uporabo mobilnih telefonov in drugih naprav (57 kršitev) in neuporabo varnostnega pasu (33 kršitev).

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol