Vozniki tovornjakov in avtobusov pogosto "pozabijo" na varnostni pas

Vozniki tovornjakov in avtobusov pogosto "pozabijo" na varnostni pas (foto: Policija)
Policija

Med akcijo poostrenega  nadzora tovornih vozil in avtobusov so prometni policisti ustavili 6.148 domačih in tujih voznikov ter zaznali kar 785 kršitev

Tudi tokrat je šlo za evropsko usklajen nadzor tovornega in avtobusnega prometa, ki je del širše preventivne akcije, ki so jo prometni policisti opravili skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa. V poostrenem nadzoru, ki je potekal od 18. do 24. julija, so varuhi cestnega reda pri 351 voznikih avtobusov in 5.797 voznikih tovornih vozil ugotovili kar 785 kršitev cestnoprometnih predpisov.

Tovorna vozila so kontrolirali predvsem s preusmeritvijo tovornih na kontrolne točke na avtocestah, nadzori avtobusov pa so potekali tudi na avtobusnih postajališčih. Takšni poostreni nadzori so prejšnji teden potekali tudi v drugih evropskih državah. Pri voznikih so bili policisti še posebej pozorni na spoštovanje omejitev hitrosti, tehnično brezhibnost vozil, morebitno preobremenjenost, spoštovanje socialne zakonodaje in pravil o nalaganju in pritrjevanju tovora, psihofizično stanje voznikov, uporabo varnostnega pasu ter uporabo naprav in opreme, ki zmanjšujejo voznikovo pozornost.

Med zaustavljenimi 351 vozniki avtobusov, med katerimi je bilo 236 tujih, so zasačili 53 takšnih ki se niso privezali z varnostnim pasom.  Ustavili in preverili so tudi 5.797 voznikov tovornih vozil, od tega 3.829 tujih. Pri njih so zabeležili 750 kršitev, prav tako največ zaradi neuporabe varnostnega pasu, na drugem mestu so bile prekoračitve hitrosti ter na tretjem preobremenjenost vozil in nepravilno naložen tovor.