Po pol ure na 30 stopinjah je temperatura v avtu že praktično smrtno nevarna

25. 8. 2023 | Gregor Žvab
Deli
Po pol ure na 30 stopinjah je temperatura v avtu že praktično smrtno nevarna (foto: Profimedia)
Profimedia

Še (najbrž) zadnji res vroč konec tedna je pred nami, ko bomo najbrž pobegnili na kakšen krajši oddih na morje, v gore ali kam drugam. In če bomo avto pustili na soncu, se bo v njem dogajalo tole ...

Na žalost tudi pri nas poznamo zgodbe, ko so starši v avtomobilu pustili otroka, ta pa je zaradi visokih temperatur le tem na žalost podlegel. Zgodb o hišnih ljubljenčkih, ki jih je doletela podobna usoda, najbrž sploh ne slišimo. Temperature v avtu so lahko zelo nevarne in se lahko že, ko se nam ne zdi pretirano vroče, zelo hitro vzpenjajo.

Profimedia

Že pri zunanji temperaturi 22 stopinj Celzija temperatura v vozilu naraste na 47 stopinj v le eni uri. Višje zunanje temperature in daljši čas stanja na soncu seveda pomenijo še višje temperature v zaprtem vozilu. Zato vselej, preden odidete na pot, četudi je kratka, vozilo dobro prezračite in ohladite. Visoke temperature v vozilu vplivajo na psihofizično stanje in lahko še poslabšajo zdravstvene težave ali povzročijo utrujenost voznika.

V spodnjem interaktivnem grafu si lahko pogledate, kako, glede na zunanjo temperaturo, le ta narašča v avtomobilu.

V vsakem primeru v parkiranem in zaprtem vozilu nikdar ne puščajte nikogar, saj lahko hitro pride do toplotnega udara, sploh pri otrocih, starejših in kroničnih bolnikih! Seveda pa to velja tudi za hišne ljubljenčke.

Preberite še: To športno avtomobilsko pošast danes vozi smučarski skakalec Žiga Jelar, njegov sanjski avto pa je ta ikona igrice Need for Speed

Morda vas zanima tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol