Bo tudi ta novi Volkswagen tako uspešen kot predhodnik?

22. 2. 2024 | Matjaž Korošak
Deli

Novi Tiguan je pred vrati. In tik pred začetkom prodaje sem imel možnost prvič zapeljati nekaj verzij novega modela, ki je za znamko izredno pomemben. Prvi vtisi so dovolj pozitivni, da se zdi, da so naredili dovolj

Že prve besede Volkswagnovih ljudi na mednarodni predstavitvi v francoski Provansi so zadele bistvo. Tiguan je namreč ta čas najbolj uspešen model v njihovi ponudbi in z novincem se zdi, da bo tako ostalo še nekaj časa. Kompaktni športni terenec, s katerim so takrat, davnega leta 2007 štartali na vse bolj popularen segment, je pač (še vedno) prodajna uspešnica. In doslej so jih prodali že resnih 7,6 milijona. Zato ni nič čudnega, da so v tretjo generacijo usmerili toliko energije in denarja.

Novinec je tudi med zavoji bolj prepričljiv, zahvaljujoč nadzoru blažilcev in progresivnem krmiljenju.

Novinec je tudi med zavoji bolj prepričljiv, zahvaljujoč nadzoru blažilcev in progresivnem krmiljenju.

Volkswagen

Dimenzijsko skoraj enak, ampak...

No, o Tiguanu ste seveda na straneh Avto magazina lahko že marsikaj prebrali, tudi precej tehnikalij smo že razkrili (več o vseh novostih in podatkih novinca pa tukaj) zato zdaj le nekaj najnujnejšega za osvežitev spomina. Novi Tiguan je sicer povzel mere predhodnika, čeravno je tri centimetre daljši (4,539 mm), zato pa z idetnično medosno in medkolesno razdaljo in skoraj identično višino.

Ne glede na zunanje gabarite, so uspeli oblikovalci v notranjosti pridobili nekaj mm in cm ter seveda litrov - tako je prtljažnik zrasel za 37 litrov (na 652 l), skoraj centimeter več pa imajo na voljo za kolena tudi potniki spredaj in zadaj. Predvsem tam je prostora po prvih vtisih precej več kot v povprečju razreda.

Zunanje dimenzije so ostale praktično nespremenjene.

Zunanje dimenzije so ostale praktično nespremenjene.

Volkswagen

Ampak z novo oblikovalsko zasnovo, kjer je mogoče prepoznati poteze  električnih modelov, je zdaj predvsem prednji del bolj čokat, odločen, tudi samosvoj in v živo deluje zdaj novinec res večji od predhodnika. Ob tem pa je oblika zadolžena tudi za boljši aerodinamični izkoristek (0,28 namesto 0,33), kar se morda ne bere kot dramatičen napredek, ampak je.

In gre z roko v roki z prenovljeno ponudbo pogonskih sistemov, ki ponujajo boljši izkoristek in manjšo porabo. Novi Tiguan je verjetno zadnji, ki ponuja kar osem verzij pogona - sodobni bencinski blagohibridizirani motorji, dizelski štirivaljniki in naposled kot češnja na torti - tudi dva priključna hibrida. Na katera so tudi najbolj ponosni.

Kup tehnoloških sladkorčkov, premijski občutek

Tu je še nekaj tehničnih zanimivosti - menjalnik je veselej samodejni (DSG  s prestavno ročko ob volanu, podobno kot recimo ID.7), štirikolesni pogon 4Motion je serijski v najmočnejših verzijah, zmogljivi vodeni blažilci (DCC Pro) zdaj delujejo z dvema ventiloma, vozne programe voznik izbira z vrtljivim stikalom (hkrati stikalo za uravnavanje glasnosti), nov infozabavni sistem na platformi MIB4 je hitrejši, odzivnejši in prilagodljivejši. Glasovna pomočnica IDA pa si pomaga z odgovori, tudi najbolj bizarnimi, na vsa vprašanja tudi s ChatGPT-jem. Tako - le na hitro.

Nov, večji zaslon ingozabavnega sistema lahko meri do 15 palcev, dekor  notranjosti je lahko osvetljen, sedeži pa odlično podpirajo telo, predvsem hrbetm če se odločite za oznako AGR:

Nov, večji zaslon ingozabavnega sistema lahko meri do 15 palcev, dekor notranjosti je lahko osvetljen, sedeži pa odlično podpirajo telo, predvsem hrbetm če se odločite za oznako AGR:

Volkswagen

Prvi vtis za volanom potrjuje, da so pri Volkswagnu želeli bolj premijskega okolja, zato je gole in trde plastike malo, volanski obroč je znan - vendar brez nadležnih senzorskih stikal, ki so se poslovila in pred voznikovimi očmi je digitalni zaslon (10,25 palca) s številnimi preglednimi informacijami (in voznimi pogledi), desno pa nov zaslon infozabavnega sistema z do 15 palci premera.

Ki si ga lahko delno voznik sam prilagaja (kot aplikacije na pametnem telefonu), drsnik za glasnost je osvetljen, zgornja opravilna vrstica logična in takoj vidna, ... Ja, napredek je viden, predvsem, ko drsiš s prsti po meniju navigacije in zemljividih. In novi sedeži z oznako AGR so res udobni, ponujajo pa tudi učinkovito masažo z desetimi točkami in več programi (le nastavljvim bočnim oporam se še vedno izogibajo). Priporočam!

Priključni hibrid - resen napredek

Najprej seveda - priključni hibrid, ki bi naj omogočal celo do 126 km dosega zgolj z baterijo, ki zdaj meri 19,7 kWh (približno dvakrat več). Prenvoljen pogonski sistem ponuaj dve verziji - s 150  in 200 kW (207 in 272 kW), pri čemer moram reči, da je zelo odločen že 'vstopni'.

Predvsem je takoj jasno, da je električni pogon bolj izrazit, da ostaja 1,5 litrski štirivaljnik dlje časa nem (tudi ko se vključni v dogajanje, je to zelo kultivirano), in da menjanik tudi ob pospeševanju navkreber ne prestavlja hektično navzdol, ampak izkorišča obilje navora. In novi DCC Pro se precej dobro ukvarja z maso - dodatnih 250 kg namreč prinese na tehtnico pogonski sistem (v primerjavi s 1,5 eTSI), je pa seveda v hitrih spremembah smeri le čutiti vso to maso.

Vozne programe izbira voznik z vrtljivm stikalom (ki je prilagodljivo) in v športnem načinu je hibrid potem res odločen, hkrati pa tudi zvočno še vedno dobro uglašen. In bolj odločno regenerira (to je mogoče prilagojevati), kjer doseže največjo moč 85 kW. Kar je celo več, kot to omogoča zdaj DC polnjenje (50 kW).

Prtlajžnik je večjo do 37 litrov, podiranje naslona je v razmerju 60:40 (z veliko sredinsko odprtino), zadnja klop je pomična, kot naslona pa nastavljiv.

Prtlajžnik je večjo do 37 litrov, podiranje naslona je v razmerju 60:40 (z veliko sredinsko odprtino), zadnja klop je pomična, kot naslona pa nastavljiv.

Volkswagen

Dizel bo še vedno prva izbira za ...

Tisti, ki so vam dolgi kilometri še vedno ljubi in ne morete brez štirikolesnega pogona, boste zagotovo pogledovali proti zmogljivejšemu TDI motorju (149 kW/193 kM), ki bo res izpolnil večino želja, v kombinaciji s DCC podvozjem in štirikolenim pogonom, pa se je tak Tiguan izkazal tudi kot zabaven in agilen model za zavitih cestah, saj 4Motion dobro sodeluje in tudi v tesnih zavojih ne daje obučutka podkramarjenja. Progresivno krmiljenje in DCC sta tukaj skoraj obvezna ...

Ampak po drugi strani bo tudi vstopni spekter ponudbe lahko zadovoljil večino, vsaj manj zahtevnih kupcev. Pospeški 1,5 eTSI (110 kW/150 KM) so morda manj izraziti, pri avtocestnih ravninah je teba na vzpetini morda kdaj prestaviti navzdol, ampak tudi tako motoritiran Tiguan je predvsem zelo tih in uglajen sopotnik, s še vedno zmerno porabo (o tem seveda kaj več, ko bo testni primerek v uredništvu). 

Konec marca bi naj prvi dosegli slovenske kupce, ki si ga lahko že konfigurirajo, seveda s pogoni, ki so oziroma bodo na voljo, ostali prihajajo do poletja.

Preberite še: