Waze voznikom Fordov na voljo od aprila

26. 2. 2018 | Jure Šujica
Deli

Wazu v prihodnjih mesecih sledi cel kup drugih aplikacij, ki jih bo mogoče upravljati prek platforme AppLinks.

Kot kaže lasvegaški sejem uporabne elektronike CES, ki je potekal januarja, ni edini ne avtomobilski sejem, ki se ga bodo, kot kaže, v prihodnosti udeleževali avtomobilski proizvajalci. Mobilni avtomobili in druge prenosne naprave vse bolj postajajo povezani med seboj, kar dokazuje ameriški Ford. Omenjeni proizvajalec je namreč združil moči z lastnikom aplikacije Waze, skupen rezultat pa bodo predstavili na aktualnem kongresu mobilne telefonije WEC, ki bo ta teden potekal v Barceloni.

Waze je mešanica družabnega omrežja in navigacijskega sistema, saj klasični navigacijski sistem dopolnjuje z aktualnimi podatki v prometu, ki temeljijo na podatkih več kot 100 milijonov drugih uporabnikov. Aplikacija tako najhitrejše poti ne načrtuje zgolj glede na cesto in cestne omejitve, ampak tudi glede na to, ali so na začrtani trasi kakršnikoli zastoji. S povezavo aplikacije in Fordovega sistema Sync 3 bo tako do omenjene aplikacije mogoče dostopati prek zaslona v avtomobilu, žal pa je povezava omogočena le za telefone z operacijskim sistemom OSX proizvajalca Apple.

Vozniki in potniki bodo lahko sodelovali tudi v spletnih konferencah

»Vemo, da ljudje želijo imeti nabor različnih aplikacij za navigacijo, ki jim omogočajo varnejšo in stroškovno učinkovitejšo pot do cilja, zato smo se povezali z različnimi partnerji, ki nam pomagajo pri dosegi tega cilja,« je dejal Don Butler, izvršni direktor Fordovega oddelka za povezovanje in aplikacije. »S platformo Sync 3 AppLink lahko vozniki dostopajo do najljubših aplikacij varno in brez zapletov, pri tem pa je njihova pozornost še vedno usmerjena na cesto.«

Poleg aplikacije Waze pa bo Ford v naslednjih mesecih prek platforme AppLink omogočil uporabo še nekaterih drugih aplikacij, kot so Acast za dostop do podcastov, BPme za iskanje najbližje bencinske črpalke družbe BP, Radioplayer, ki bo podobno kot Acast pomagal poiskati priljubljene radijske oddaje in podcaste, ter Cisco WebEx za sodelovanje v spletnih konferencah zgolj z uporabo glasu.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"