Z avgustom še več moči za Mazdo MX-5

20. 6. 2018 | Jure Šujica
Deli

Posodobljeni motorji in pomembni asistenčni dodatki so rdeča nit letošnje posodobitve modela MX-5.

Mazda MX-5 je bila v aktualni podobi svetu prvič predstavljena leta 2014, na ceste pa je četrta generacija, ki je osnovo posodila Fiat 124 Spider, zapeljala leto dni pozneje. Glede na to, da gre za precej svež avtomobil v dokaj nišnem avtomobilskem segmentu, njene naslednice še ne moremo pričakovati tako kmalu. Se je pa Mazda zato odločila, da bo priljubljeni kabriolet vseeno nekoliko posodobila.

Glavna novost, ki jo bodo veseli bolj dinamični vozniki, je posodobljen par bencinskih motorjev, ki ga sestavljata 1,5- in dvolitrski agregat. Oba po novem dosegata okoljski standard Euro 6d Temp, Mazda pa obljublja bolj uglajeno pospeševanje obeh. Dodatnih posodobitev je bil sicer delež večji motor. MX-5 bo namreč obdržal aktualni motor SkyAktiv-G (kdaj bo na trg prišel novi SkyAktiv-X, še ni znano), ki pa so moč povečali na 184 'konjev' oziroma 135 kilovatov, malenkost več je tudi navora. Krivulja se ustavi pri 205 njutonmetrih.

MX-5 po novem tudi bolj varen

Ob hitrem napredku asistenčnih tehnologij v zadnjih letih je bilo pričakovati izboljšave tudi na tem področju. Pet novih tehnologij je dobil MX-5, ki bo tako po novem v mestih lahko prepoznaval pešce in stoječa vozila ter pri nizkih hitrostih samodejno zaviral tako pri vožnji naprej kot nazaj. Za vzvratno vožnjo bo po novem opremljen tudi s kamero na zadku vozila, med novostmi pa so še sistem za prepoznavanje prometnih znakov in sistem za zaznavanje utrujenosti voznika.

Čeprav smo zapisali, da MX-5 na pogled še ni zastarel in ne potrebuje prenove, so mu pri Mazdi vseeno namenili nekaj osvežitve. 16- in 17-palčna platišča bodo tako po novem obarvana v temnejše odtenke, klasični kabriolet (izvedba s trdo streho ostaja v ponudbi) pa bo mogoče naročiti tudi z rjavo platneno streho. Sicer pa bodo novi avtomobili z navedenimi spremembami prvim kupcem na voljo od letošnjega avgusta.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja