Z današnjim dnem na avstrijskih avtocestah najvišja dovoljena hitrost 140 kilometrov na uro

1. 8. 2018 | Jure Šujica
Deli
Z današnjim dnem na avstrijskih avtocestah najvišja dovoljena hitrost 140 kilometrov na uro (foto: Asfang)
Asfang

Novi ukrep je predlagal trenutni avstrijski minister, po mnenju nekaterih pa gre v veliki meri 'zgolj' za politični manever.

Avstrijski vozniki se veselijo. V skladu z včerajšnjimi napovedmi tamkajšnjega ministra za promet Norberta Hoferja je namreč z današnjim dnem na delu avstrijske avtoceste uvedena nova najvišja dovoljena hitrost, ki je zgornjo mejo premaknila s 130 na 140 kilometrov na uro. S tem se Avstrija pridružuje Poljski in Bolgariji, ki imata takšno omejitev – Bolgarija le na določenih odsekih cest – uveljavljeno že dlje časa.

»Verjamemo, da so naše najboljše tripasovne avtoceste zasnovane za hitrosti do 140 kilometrov na uro in tako hitro lahko tudi varno vozite, ob pogoju, da to omogočajo tudi vremenske in druge razmere,« je dejal Hofer.

Nova hitrostna omejitev bo vsaj za zdaj veljala le na delu avtoceste, in sicer na 120 kilometrov dolgem odseku avtoceste A1, ki povezuje avstrijsko prestolnico Dunaj z mestom Salzburg. Ukrep je sicer vsaj do neke mere politično motiviran, usmerjen pa je proti stranki Zelenih, sicer veliki nasprotnici Avstrijske svobodnjaške stranke, ki jo vodi Norbert Hofer.

Da gre za politično potezo, nakazuje sicer tudi namera Hoferja o nadaljnji širitvi ukrepa tudi na drugo področja v Avstriji, predvsem tja, kjer ima stranka Zelenih največji vpliv, s čimer bodo poskušali na svojo stran pridobiti nove volivce. »Veliko je voznikov, ki jih ukrepi stranke Zelenih motijo. Tukaj so zato v igri čustva, zato je svobodnjaška stranka nastopila z obratno retoriko: mi smo tu zaradi lastnikov avtomobilov,« je za časnik Financial Times dejal politični analitik Thomas Hofer.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"