Z današnjim dnem nove vinjete za leto 2018

1. 12. 2017 | Jure Šujica
Deli
Z današnjim dnem nove vinjete za leto 2018 (foto: DARS)
DARS

Večjih sprememb v primerjavi z letošnjim letom ne bo, cene ostajajo enake.

Z današnjim dnem DARS v prodajo pošilja nove vinjete za leto 2018. Medtem, ko so letošnje vinjete obarvane v oranžno bravo, bodo nove vinjete obarvane v kovinsko modri barvi. Barve vinjet se sicer od njihove uvedbe 1. julija 2008 ponavljajo, kar je tudi razlog, da so sedaj obarvane v kovinskih odtenkih, saj se tem izogiba možni zlorabi in uporabi starejših vinjet. Nove vinjete so veljavne od 1. decembra 2017 do 31. januarja 2019.

Cene vinjet in njihova veljavnost bo tudi v letu 2018 ostala enaka. Še vedno tako ostajajo trije cestninski razredi – osebna vozila (A2), kombinirana vozila z višino karoserije nad prvo osjo več kot 1,3 metre (B2) in motorna kolesa (cestninski razred 1) – na voljo pa bodo še naprej letne, mesečne in tedenske vinjete. Cene avtomobilskih vinjet se bodo gibale med 15 evri za tedensko vinjeto in 110 evri, kolikor bo stala letna vinjeta. Cene vinjet za kombinirana vozila bodo dvakrat višje, vinjete za motorna kolesa pa bodo stale med 7,5 in 55 evri.

Poškodovano vinjeto vrnite na prodajno mesto, kjer jo lahko zamenjate

Enake kot cene vinjet ostajajo tudi kazni za neuporabo ali uporabo neustrezne vinjet. Te bodo še naprej znašale med 300 in 800 evri, pri čemer bodo DARS-ovi uslužbenci na terenu izdajali zgolj najnižjo globo v višini 300 evrov. Do konca meseca oktobra letos je bilo sicer izdanih 49.599 glob zaradi neuporabe ali nepravilne rabe vinjet, kar v povprečju pomeni 1.000 glob na teden – številka, ki je skladna s povprečjem vseh prejšnjih let, ki se je gibalo okrog 50.000 izdanih glob. Se je pa na drugi strani povečala prodaja vinjet, kar DARS pripisuje povečani avtocestni mreži in posledično večji količini prometa na avtocestah.

Družba za avtoceste voznike poziva, naj vinjete kupijo na pooblaščenih prodajnih mestih, s čimer se bodo izognili nakupu ponarejenih vinjet. Ob tem svetujejo, da pred namestitvijo nove vinjete odstranite staro vinjeto. Pri nameščanju je prepovedana uporaba lepilnega traku, folij ali drugih podobnih sredstev, saj tako nameščena vinjeta ni veljavna. Če vinjeto pred namestitvijo poškodujete, a se še ni prikazal napis 'neveljavno', jo namestite nazaj na zaščitno folijo in jo odnesite na prodajno mesto, kjer vam bodo vinjeto zamenjali.

Jure Šujica
Foto: DARS

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"