Z menjavo zimskih pnevmatik na letne je smiselno počakati

14. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Pomlad in 15. marec sta pred vrati, vseeno pa je smiselno počakati z menjavo pnevmatik. Vremenska presenečenja lahko pričakujemo že ta teden.

Glede na to, da je po nekaj mrzlih tednih in obilici snega končno nastopila pomlad, marsikdo že razmišlja o menjavi pnevmatik z zimskih na letne – na to smo pomislili tudi sami, pred kratkim pa smo vam že postregli s testom letnih pnevmatik za sezono 2018. Pri tem pa vsekakor velja previdnost, na kar opozarja tudi slovenska policija.

Čeprav temperature zadnje dni redno dosegajo tudi 10 stopinj in več ter bo jutri 15. marec, dan, ko lahko tudi uradno zamenjamo pnevmatike, nevarnost snežnih padavin še ni mimo. Vremenoslovci tako opozarjajo na možnost nove količine snega do nižin in padec temperatur že ta konec tedna, temperature pa bi se v jutranjih urah utegnile spustiti krepko pod ničlo. In čeprav zakonodaja v osnovi zapoveduje uporabo obvezne zimske opreme med 15. novembrom in 15. marcem, je ta obvezna tudi zunaj tega obdobja, kadar so na cesti zimske razmere.

Poleg morebitnega snega pa policija opozarja tudi na možnost poledice, ki se lahko pojavi v jutranjih urah v višje ležečih in senčnih legah. Tako kot na snegu bodo tudi v tem primeru letne pnevmatike le težko zagotavljale zadosten oprijem za varno vožnjo.

Če ste torej jeseni pohiteli, da ste na avtomobil do 15. novembra namestili ustrezne pnevmatike za zimo, naj se vam spomladi nikar ne mudi. Nekajdnevna vožnja pri višjih temperaturah z zimskimi pnevmatikami se pri malenkost višji porabi goriva in (neznatni) obrabi zimskih pnevmatik ne bo pretirano poznala, hkrati pa boste pripravljeni na morebitna vremenska presenečenja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja