Z vlakom brezplačno po Sloveniji, z avtobusom le po mestih

V aktivnostih ob Evropskem tednu mobilnosti sodeluje 96 slovenskih občin, 22. september je dan brez avtomobila.

Ob 21. Evropskem tednu mobilnosti, ki se odvija od 16. do 22. septembra, 96 slovenskih občin pod sloganom »Trajnostno povezani« posameznike spodbuja k odločitvi za trajnostno mobilnost, k hoji ter uporabi koles in javnega prevoza. Slovenske železnice so v sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo za četrtek, 22. septembra, ki je dan brez avtomobila, tistim, ki se bodo odločili za vlak, omogočile brezplačno potovanje.

Brezplačno dnevno enosmerno ali povratno vozovnico za izbrano relacijo po Sloveniji, za vse vrste vlakov, za prvi in drugi razred, lahko potniki prevzamejo na prodajnih mestih na železniških postajah. V primeru, da so prodajna mesta zaprta v času odhoda na vlak, lahko brezplačno vozovnico dobijo na vlaku.

Nekoliko manj sta radodarna oba največja linijska avtobusna prevoznika, ki sta se aktivnosti ob Evropskem tednu mobilnosti lotila vsak na svoj način. Arriva ponuja brezplačen avtobusni mestni prevoz v Novem mestu, kjer potnikom ni treba plačevati vozovnic v celotnem septembru, v Kopru v času Evropskega tedna mobilnosti, na Jesenicah imajo to ugodnost 21., v Škofji Loki pa 22. septembra.

Na ta dan je brezplačna tudi vožnja z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa, kar pomeni, da potnikom vozovnic ni treba prislanjati ob čitalce. Čitalci oziroma validatorji, kot jim pravijo pri LPP, bodo v tem času tudi prekriti s posebnimi zelenimi nalepkami.

Nekoliko drugače so se osveščanja o prednostih javnega prevoza lotili pri Nomagu, kjer imajo poleg avtobusnih prevozov in turistične agencije tudi sistem za izposojo običajnih in električnih koles. V času tedna mobilnosti so pripravili ugodnost v obliki brezplačnih 30 minut kolesarjenja v Celju, Novi Gorici in Zagorju, medtem ko uporabnikom v prestolnici ponujajo 5 evrov dodatnega dobroimetja na uporabniškem računu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja