Za povečanje varnosti bi bil potreben stalen poostren nadzor med vozniki tovornih vozil in avtobusov

23. 7. 2018 | Jure Šujica
Deli

Med zadnjo akcijo Truck&Bus v februarju in marcu je bilo odkritih kar 227 kršitev cestnoprometnih predpisov.

Z današnjim dnem se na cestah znova povečuje število policijskih kontrol, ki pa bodo že drugič letos v sklopu akcije Truck&Bus prežali na prekrškarje med vozniki tovornih vozil in vozniki avtobusov. Ta je namreč potekala med 26. februarjem in 4. marcem, tokratna akcija, ki jo skupaj s policijo organizira Agencija za varnost prometa RS, pa bo znova trajala en teden in se bo tako zaključila 29. julija letos.

Tokratna akcija bo usmerjena predvsem k preprečevanju in opozarjanju na najpogostejše kršitve, kot so neuporaba varnostnega pasu, prekoračitev hitrosti, neupoštevanje obveznih počitkov in odmorov ter manipulacije in goljufije pri uporabi tahografov. Prav prevelika hitrost je v zadnjih petih letih razlog za največje število smrtnih žrtev v nesrečah, v katerih so bili udeleženi vozniki tovornih vozil in avtobusov. Lani so naše ceste sicer terjale tri smrtne žrtve med vozniki iz omenjenih skupin, v nesrečah, ki so jih zakrivili vozniki avtobusov in tovornih vozil, pa je umrlo skupno devet oseb.

Pripet le vsak tretji voznik avtobusa

Med povzročitelji prometnih nesreč se sicer povečuje delež tujih voznikov, lani je njihov delež med vsemi vozniki tovornih vozil znašal 39 odstotkov, letos pa celo 41 odstotkov, saj so zakrivili 333 od skupno 809 prometnih nesreč. Skoraj polovica nesreč (49 odstotkov) se je sicer zgodila v naseljih, 42 odstotkov hujših nesreč pa na avtocestah.

Ob začetku nove letošnje akcije pri AVP sicer opozarjajo na izredno nizek delež pripetosti med vozniki avtobusov in tovornih vozil in avtobusov. Med prvimi ta znaša 67, med drugimi pa le 36 odstotkov. Na AVP sicer opozarjajo še na ustrezno pripenjanje tovora v tovornih vozilih, ustrezno varnostno razdaljo, najbolj pa na pomen spočitosti za volanom in upoštevanja obveznih postankov med vožnjo.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja