Za uporabnike Applovih telefonov bo plačevanje parkirnine po novem nekoliko lažje

Novost bo mogoče koristiti tudi v Sloveniji. 

Za uporabnike Applovih telefonov bo plačevanje parkirnine po novem nekoliko lažje (foto: EasyPark) EasyPark
16. 2. 2021

Vsakodnevno gotovinsko plačevanje z gotovino je že nekaj časa vse manj popularno, vse več posameznikov pa se na drugi strani poslužuje drugih oblik plačevanja različnega blaga. Pri tem uporabljajo različne rešitve za brezgotovinsko plačevanje, od uporabe kreditnih in bančnih kartic do mobilnega telefona. Med drugim to velja tudi za plačevanje parkirnine na javnih parkiriščih, kjer pa se je sedaj pojavila nova možnost plačevanja – a le za uporabnike telefonov znamke Apple.

Zasluga za to gre tehnološkemu gigantu in specialistu na področju rešitev za plačevanje parkirnine, podjetju EasyPark, kjer so ustvarili novo aplikacijo za brezgotovinsko plačevanje parkirnine. Nova aplikacija je že na voljo v zbirki aplikacij Apple App Store. In kako aplikacija deluje?

Strojne zahteve so pravzaprav minilamne saj aplikacija, kot rečeno (vsaj zaenkrat) deluje zgolj na telefonih z operacijskim sistemom iOs, poleg tega pa mora biti s podporo sistemu Apple CarPlay. A slednja vsaj pri novih avtomobilih ni več problem, saj je po besedah švedskega podjetja s storitvijo Apple CarPlay opremljenih kar 80 odstotkov vseh novih avtomobilov.

Za parkiranje in polnjenje

Nova aplikacija tako omogoča hkratno iskanje prositih parkirnih mest, povezanih v sistem EasyPark (ta se nahajajo v 2.200 mestih v 20 državah po Evropi) in pa plačevanje parkirnine neposerdno iz avtomobila. Ob tem je sistem primeren tako za poslovne, kot zasebne uporabnike, strošek za parkiranje pa se nato enostavno zabeleži v avtomobilu in plača na daljavo, brez da bi moral uporabnik iskati avtomat za plačilo parkiranja. Hkrati bo z novo aplikacijo mogoče poravnati tudi stroške polnjenja električnega vozila.

Johan Birgersson, izvršni direktor skupine EasyPark ob uvajanju nove storitve poudarja, da skupina vidi velik potencial v razpoložljivosti aplikacije na dodatni platformi Apple. Ob tem dodaja, da je bila aplikacija EasyPark v ospredju razvoja aplikacij za naprave iOS, kar za njih pomeni naravno evolucijo. Potencial, ki izhaja iz upravljanja aplikacije v glavni enoti avtomobila, je odličen in bo zelo verjetno pomenil dodatne korake napredovanja inovacije. V podjetju so tako upravičeno prepričani, da bodo njihovi uporabniki cenili tudi možnost uporabe vmesnika, ki je v večji velikosti neopazno povezan.