Zadnji superšportnik nasprotuje vsem načelom znamke, zato boste njegovo poreklo le stežka ugotovili

20. 9. 2022 | Jure Šujica
Deli

Svoj navdih jemlje pri športniku iz daljnega leta 1957, ko je imela češka avtomobilska znamka še povsem drugačno podobo.

Zgodovina znamke Škoda je ena bolj bogatih in raznolikih med vsemi evropskimi znamkami, saj je doživela številne intenzivne vzpone in globoke padce. Ob tem velja omeniti, da pomemben del njene zgodovine zajema tudi športni oddelek, še posebej obdobje po drugi svetovni vojni, ko češka znamka ni bila omejena zgolj na svet relija, kot je danes. In na omenjeno obdobje so v Mlada Boleslavu zelo ponosni, saj se ga redno spominjajo, tudi v študijah.

Vision GT je ime, ki ga je Škoda pred tremi leti že namenila konceptu športnega terenca, namenjenega kitajskemu trgu, tokrat pa gre za čistokrvnega športnika, ki je nastal po zgledu daljnega leta 1957 predstavljenega dirkalnika s preprostim imenom 1100 OHC. Gre za dvosedežnega roadsterja s plastično karoserijo, ki je pod motornim pokrovom skrival 1,1-litrski motor z 68 kilovati oziroma 92 'konji' moči, a je imel tudi zaradi suhe teže zgolj 550 kilogramov najvišjo hitrost kar 190 kilometrov na uro.

Preberite še: Poglejte, kje lahko kupite enega od 16 novih legendarnih Land Rover Defenderjev, izdelanih leta 2016!

No, če je 65 let star dirkalnik ob predstavitvi stavil na nizko težo in preprosto zasnovo, pa je bil Vision GT ustvarjen po drugačnem kopitu. Superšportnik, ki je za zdaj zaživel le v virtualnem svetu, je namreč električno gnan (predvidene tehnične specifikacije niso znane) enosed, v veliki meri izdelan iz ogljikovih vlaken. Iz omenjenega materiala je izdelan tudi zgoraj in spodaj prirezan volan, instrumentno ploščo pa (deloma) nadomešča tehnologija, ki vozniku pomembne podatke projicira kar na vizir zaščitne čelade.

Škoda je svojo zadnjo kreacijo, pri kateri so oblikovalci navdih (predvsem za oblikovanje zadnjega dela) našli v dirkalnikih formule E razkrila v sklopu razstave ‘Design and Transformation’, ki bo do osmega januarja 2023 v Bruslju. Hkrati je omenjena kreacija tudi del programa za podporo češkega predsedovanja Evropski uniji, ki bo trajalo do konca letošnjega leta.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol