Zaključuje se akcija Varno na kolo

Namen akcije je šolarjem, ki se pripravljajo na prve samostojne kolesarske kilometre in vstop v promet, predstaviti pravila v prometu.

Zaključuje se akcija Varno na kolo (foto: Matevž Hribar) Matevž Hribar
26. 3. 2018

Kolesarjenje je med Slovenci že dolga leta med najpriljubljenejšimi oblikami rekreacije, tako med mlajšimi kot tudi med starejšo populacijo. Tega se zavedajo tudi občine in upravljavci cest, kar se vidi v povečanju števila kolesarskih stez, ki rastejo v mestih in zunaj njih, ter tako izdatno pripomorejo k večji varnosti kolesarjev. Kolesarjenje je sicer vključeno tudi v koncept trajne mobilnosti.

Čeprav je kolesarjenje zdravo in priporočljivo, pa morajo kolesarji tako kot preostali udeleženci v prometu upoštevati določena pravila in predpise. Tega se dobro zavedajo tudi avtorji programa Varno na kolesu, ki je letos že šesto leto organiziralo akcijo, s katero osnovnošolce poučujejo o pravilih v prometu in jim s tem omogočajo lažjo ter bolj varno vključitev. V omenjeni akciji je od leta 2012 sodelovalo že 250 šol in več kot 14 tisoč otrok.

Program se je sicer začel že jeseni, v marcu pa potekajo še zaključne aktivnosti projekta, v sklopu katerega so morali učenci šol, ki v tem letu sodelujejo pri projektu, opraviti 2–4 naloge. V pripravi so tako že regionalne prireditve, v sklopu katerih bodo šolarji dobili priznanja in praktične nagrade, poleg tega pa bodo razglašeni še finalisti – po dve zmagovalni šoli iz vsake regije. Regionalne prireditve bodo potekale po naslednjem programu:

  • Gorenjska: OŠ Antona Tomaža Linharta, Radovljica; 5. april 2018, ob 10.30.
  • Dolenjska: OŠ Jožeta Gorjupa, Kostanjevica na Krki; 10. april 2018, ob 10.00.
  • Savinjska in Koroška: OŠ Antona Aškerca, Velenje; 13. april 2018, ob 10.00.
  • Pomurje in Podravje: OŠ Olge Meglič, Ptuj; 18. april 2017, ob 10.00.
  • Zahodna Slovenija: OŠ dr. Bogomirja Magajne, Divača; 20. april 2018, ob 10.00.
  • Osrednja Slovenija: OŠ Gradec, Litija; 25. april 2018, ob 10.00.

Zaključek letošnje akcije je nato predviden 24. maja, potekal pa bo v Ljubljani, kjer se bo za zmago pomerilo 12 najboljših šol iz vsake regije, za najboljše šole pa je predviden tudi nagradni sklad v skupni vrednosti 25 tisoč evrov.