Zaključuje se akcija Varno na kolo

26. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli
Zaključuje se akcija Varno na kolo (foto: Matevž Hribar)
Matevž Hribar

Namen akcije je šolarjem, ki se pripravljajo na prve samostojne kolesarske kilometre in vstop v promet, predstaviti pravila v prometu.

Kolesarjenje je med Slovenci že dolga leta med najpriljubljenejšimi oblikami rekreacije, tako med mlajšimi kot tudi med starejšo populacijo. Tega se zavedajo tudi občine in upravljavci cest, kar se vidi v povečanju števila kolesarskih stez, ki rastejo v mestih in zunaj njih, ter tako izdatno pripomorejo k večji varnosti kolesarjev. Kolesarjenje je sicer vključeno tudi v koncept trajne mobilnosti.

Čeprav je kolesarjenje zdravo in priporočljivo, pa morajo kolesarji tako kot preostali udeleženci v prometu upoštevati določena pravila in predpise. Tega se dobro zavedajo tudi avtorji programa Varno na kolesu, ki je letos že šesto leto organiziralo akcijo, s katero osnovnošolce poučujejo o pravilih v prometu in jim s tem omogočajo lažjo ter bolj varno vključitev. V omenjeni akciji je od leta 2012 sodelovalo že 250 šol in več kot 14 tisoč otrok.

Program se je sicer začel že jeseni, v marcu pa potekajo še zaključne aktivnosti projekta, v sklopu katerega so morali učenci šol, ki v tem letu sodelujejo pri projektu, opraviti 2–4 naloge. V pripravi so tako že regionalne prireditve, v sklopu katerih bodo šolarji dobili priznanja in praktične nagrade, poleg tega pa bodo razglašeni še finalisti – po dve zmagovalni šoli iz vsake regije. Regionalne prireditve bodo potekale po naslednjem programu:

  • Gorenjska: OŠ Antona Tomaža Linharta, Radovljica; 5. april 2018, ob 10.30.
  • Dolenjska: OŠ Jožeta Gorjupa, Kostanjevica na Krki; 10. april 2018, ob 10.00.
  • Savinjska in Koroška: OŠ Antona Aškerca, Velenje; 13. april 2018, ob 10.00.
  • Pomurje in Podravje: OŠ Olge Meglič, Ptuj; 18. april 2017, ob 10.00.
  • Zahodna Slovenija: OŠ dr. Bogomirja Magajne, Divača; 20. april 2018, ob 10.00.
  • Osrednja Slovenija: OŠ Gradec, Litija; 25. april 2018, ob 10.00.

Zaključek letošnje akcije je nato predviden 24. maja, potekal pa bo v Ljubljani, kjer se bo za zmago pomerilo 12 najboljših šol iz vsake regije, za najboljše šole pa je predviden tudi nagradni sklad v skupni vrednosti 25 tisoč evrov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"