Zanimanje za električne avtomobile in starost – kakšna je povezava?

Raziskava kaže, da so mlajši bolj odprti za elektromobilnost in jih bolj zanima tudi izboljšanje kakovosti zraka v mestih.

Raziskava Statista Q, ki jo je naročil Eon, kaže, da si lahko šest od desetih voznikov v Nemčiji predstavlja vožnjo z električnim avtomobilom. Za električno mobilnost so še posebej odprti mlajši (72 odstotkov) in družine (73 odstotkov). 80-odstotno odobravanje je zelo visoko tudi med lastniki solarnih sistemov. »Zaradi možnosti uporabe lastne sončne energije za polnjenje je prehod zanje še posebej privlačen,« pravi Jens Michael Peters, ki je pri Eonu odgovoren za energetske rešitve.

Po mnenju anketiranih v prid električnemu avtomobilu govorita varstvo podnebja in trajnost. Polnjenje doma je bil drugi najpogostejši razlog za nakup električnega avtomobila. Dodatni navedeni razlogi vključujejo nakupne premije in davčne ugodnosti ter bolj sproščeno vožnjo zaradi manj hrupa in tresljajev.

Ne glede na vozilo, ki ga trenutno uporabljajo, 71 odstotkov anketiranih voznikov vidi prehod na električne pogone kot nujnost zaradi podnebnih sprememb. 78 odstotkov meni, da je prehod na baterijsko tehnologijo način za izboljšanje kakovosti zraka v mestih. Tega mnenja so predvsem mlajši in starejši (po 82 odstotkov) ter prebivalci velikih mest z več kot 500.000 prebivalci (84 odstotkov).

Anketiranci menijo, da se pomen klasičnih bencinskih in dizelskih motorjev zmanjšuje; medtem ko jih 64 odstotkov še vedno meni, da je to eden od treh najpogosteje uporabljenih načinov prevoza, le 37 odstotkov pričakuje, da bo tako tudi čez deset let. Električni in hibridni avtomobili ter e-kolesa bi tako imeli večjo vlogo v vsakdanjem življenju.

Preberite še: Je to res 5 najbolj precenjenih električnih vozil na trgu?

Elektromobilnost se počasi sidra v naša življenja, to pa bi znala biti njena prihodnost:

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol