Zaradi romunske znamke je delo slovenskih gorskih reševalcev precej lažje (video)

V osmih letih je Dacia Duster postal nepogrešljiv sodelavec gorsko-reševalnih služb, ne le v Sloveniji, pač pa tudi na Hrvaškem in v Srbiji.

Zaradi romunske znamke je delo slovenskih gorskih reševalcev precej lažje (video) (foto: Dacia) Dacia
21. 5. 2021

Vsako leto, ali pa še več, vsaj enkrat mesečno lahko poslušamo radijska sporočila o pogrešanih planincih in posameznikih, ki so v gorah naleteli na težave. Pri njihovem reševanju je čas odziva pristojnih služb oziroma gorskih reševalcev ključnega pomena, pri čemer pa reševalcem pogosto oviro predstavlja zahteven teren. Zmogljivi štirikolesniki so zato ključnega pomena za njihovo delovanje, že nekaj let pa za ključnega partnerja na tej poti velja romunska Dacia.

Letos mineva osem let, odkar je Dacia pričela sodelovati z gorsko-reševalnimi službami v Sloveniji, na Hrvaškem in v Srbiji. Gre za države, kjer že nekaj let zapored v poletnem času opažajo porast števila ljudi, ki zahajajo v gore, jame, ali pa se podajo na kakšne druge avanture v divjini. Nesreče so tako, pa četudi zgolj zaradi nesrečnega spleta okoliščin neizbežne. Zgolj v Sloveniji je tako lansko leto 430 prostovoljcev sodelovalo v 485 intervencijah, pri čemer je šlo v tretjini primerov za reševanje ujetih oziroma izgubljenih posameznikov. V preostalih državah so te številke še precej višje.

Zaenkrat povsem brez težav

Da bi reševalci lahko prišli do ponesrečencev še hitreje so pri Dacii vsaki izmed treh držav v brezplačen najem podarili po eno Dacio Duster, opremljene s štirikolesnim pogonom, s katerimi po zaslugi visoke oddaljenosti od tal brez večjih težav opravljajo svoje poslanstvo.

»Dacie Duster uporabljamo že zadnjih osem let, v operativni floti pa imamo okrog 20 vozil. Gre za resnično zelo uporabne avtomobile, saj so uporabni tako za vožnjo po urbanem okolju, kot tudi po gozdnih poteh. Z Dusterjem tako lahko res hitro pridemo na kraj nesreče, kjer nudimo prvo pomoč poškodovancem,« pojasnjuje eden izmed hrvaških reševalcev s 25 leti izkušenj. Med drugim so jih tako uporabljali tudi pri reševanju ponesrečencev v rušilnem potresu konec lanskega leta v Petrinji.

Čeprav Dacia vsaki izmed trojice držav nudi po eno brezplačno vozilo, pa to ne pomeni, da gre za edina tovrstna vozila v uporabi. Tako kot na Hrvaškem imajo tudi v Sloveniji in Srbiji v floti približno 20 vozil, pri čemer pa srbski reševalci poročajo, da v vseh osmih letih niso zabeležili še niti ene okvare.