Zavod Ustvarimo reševalni pas prepoznan v tujini, prestižno nagrado mu je namenila tudi EU

18. 10. 2022 | Jure Šujica
Deli

Zavod so nagradili z najvišjim priznanjem na področju praks za večjo varnost v prometu.

Projekt Ustvarimo reševalni pas je na avtocestah zagotovo eden najbolj odmevnih, ki se je v zadnjih letih odvijal v Sloveniji. Čeprav ideja ustvarjanja reševalnega pasu ni nova, saj tovrstno prakso v tujini, predvsem v Nemčiji, poznajo že dlje časa. Bolj kot to gre izpostaviti dejstvo, da je vse skupaj nastalo zaradi enega video posnetka in želje enega posameznika ter kasneje skupine ljudi, ki so želeli narediti spremembe.

Preberite še: Ste tudi vi pozabili na ta pravila na avtocesti? Upoštevajte jih in vožnja bo bolj pretočna in bolj varna!

Po začetnem navdušenju pristojnih je sicer projekt nekoliko zamrl, pred letošnjim poletjem pa znova dobil nov zagon. Znova je namreč aktivneje začel na reševalni pas opozarjati DARS, pa tudi policija in druge pristojne službe. Hkrati se je nadaljevalo deljenje magnetnih nalepk za avtomobile ter različne dejavnosti, ki jih očitno ni spregledala niti Evropska unija.

Včeraj je namreč avtor projekta in vodja zavoda Ustvarimo reševalni pas Anže Albreht v Bruslju iz rok predstavnikov Evropske komisije prejel nagrado za odličnost. V kategoriji Pristop varnega sistema - najboljša uporaba varnega sistema ("Safe System approach – best application of a component of the ‘Safe System’ approach") je bil namreč omenjeni projekt razglašen za zmagovalnega.

V sporočilu za javnost so pri Zavodu Ustvarimo reševalni pas zapisali, da so veseli nagrade, saj je to dokaz, da je njihovo delo opaženo tudi v tujini. Ne nazadnje njihovi posnetki, ki nastanejo med intervencijskimi vožnjami že dlje časa krožijo po domačem in tujem spletu, nagrada pa jim daje moč in energijo za to, da svoje delo nadaljujejo tudi v prihodnje. Njihovo delo namreč, kot opažajo sami, še vedno ni končano.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"