Pri Fordu bodo, kot kaže, prvi sklenili dogovor o končanju stavke

26. 10. 2023 | STA
Deli
Pri Fordu bodo, kot kaže, prvi sklenili dogovor o končanju stavke (foto: Profimedia)
Profimedia

Sindikat zaposlenih v ameriški avtomobilski industriji UAW je v sredo dosegel dogovor o novi kolektivni pogodbi s podjetjem Ford, kar za to podjetje napoveduje možnost konca stavke, ki traja že 41 dni. Dogovor morajo potrditi še člani sindikata, vendar pa ga je sinoči nemudoma pozdravil ameriški predsednik Joe Biden.

Če se bo stavka končala, bo to za Bidna že drugo odmevno uspešno posredovanje v delavskem sporu, potem ko je pred meseci odvrnil stavko železničarjev.

Biden, ki se razglaša za najbolj prosindikalnega predsednika v zgodovini, je prejšnji mesec kot prvi predsednik v zgodovini ZDA obiskal stavkajoče delavce v Michiganu in podprl njihove zahteve.

Dogovor med vodstvom sindikata UAW in Fordom predvideva med drugim 25-odstotno povišanje plač, zajamčeno rast plač z inflacijo, konec diskriminacije na novo zaposlenih in pravico do stavke v primeru zapiranja tovarn.

Šef sindikata UAW Shawn Fein je ob začetku stavke od vseh ameriških avtomobilskih podjetij zahteval kar 40-odstotno povišanje plač, Ford pa je avgusta pred stavko predlagal devetodstotno povišanje.

"Mesece že govorimo, da rekordni dobički prinašajo rekordne pogodbe. Družini UAW sporočam, da je naša stavka obrodila sadove," je sporočil Fain. Vodstvo Forda pa je sporočilo, da so z dogovorom zadovoljni.

Biden je v sporočilu za javnost dogovor opredelil za zgodovinskega in je pohvalil obe strani, da sta prišli skupaj po trdih pogajanjih v dobri veri.

UAW ima v ZDA 146.000 članov, stavki pa se jih je doslej pridružilo nekaj več kot 45.000. Druga dva avtomobilska velikana General Motors (GM) in Stellantis (nekdanji Fiat Chrysler) sindikatu ponujata 23-odstotno povišanje plač, vendar pa analitiki pričakujejo, da ju bo dogovor s Fordom spodbudil k boljši ponudbi.

Stavka se ponavadi konča, ko članstvo sindikata potrdi dogovor, vendar pa je UAW sporočil, da se bodo zaposleni pri Fordu, ki so stavkali, takoj vrnili na delovna mesta. To pomeni dodaten pritisk na vodstvi GM in Stellantisa.

Preberite še: Japonski športni koncepti se vrstijo eden za drugim - to je Mazdin!

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol