Zdaj se je v dogajanje na ruskem avtomobilskem trgu vmešal sam Vladimir Putin

10. 12. 2022 | Matjaž Gregorič
Deli

Rusko vlado je predsednik pozval, naj nadzoruje cene avtomobilov, saj bi lahko zaradi zahodnih sankcij prodaja padla na raven več kot desetletja nazaj.

Prodaja avtomobilov je letos na ruskem trgu padla za več kot 60 odstotkov in bo morda na koncu manjša kot četrtina tiste, ki je bila pred desetletjem, pravi Maksim Sokolov, prvi mož največjega ruskega proizvajalca avtomobilov Avtovaz.

Del letošnjega upada je posledica umika tujih proizvajalcev avtomobilov in manjšega povpraševanja zaradi množične mobilizacije za ukrajinski konflikt. A hkrati je tudi posledica padajočega življenjskega standarda in višjih cen ter težav pri zagotavljanju komponent, izdelanih v tujini, potem ko so zahodne države uvedle niz sankcij kot odgovor na rusko vojaško akcijo v Ukrajini.

Kot poroča agencija Reuters, je Putin v nedavnem pogovoru z najvišjimi uradniki priznal, da položaj "ni lahek", in prosil vlado, naj preuči, kako narediti avtomobile bolj dostopne, kar namiguje, na neupravičen dvig cen. "Opozarjam na nujnost stalnega nadzora nad oblikovanjem cen, da teh težav, ki se jih vsi zavedamo, tudi logistika, nihče ne zlorablja ali neutemeljeno dviguje cen vozil," je dejal.

Minister za trgovino Denis Manturov je povedal Putinu, da  montažne linije pri ruskih proizvajalcih avtomobilov obratujejo in opozoril, da so trg podprli s posojili in subvencijami za proizvajalce, in dejal, da je bilo letos z državno podporo prodanih 55.000 vozil. Manturov je predlagal tudi razširitev preferenčnega financiranja avtomobilov na vojaško osebje in dodal: » Lahko govorimo o trendu okrevanja industrije." Sokolov je bil bistveno manj optimističen, dejal je, da bo število prodanih avtomobilov v Rusiji letos padlo pod milijon, kar je prvič v sodobni zgodovini. "Lani jih je bilo malo več kot 1,6 milijona; če bog da, jih bo letos 670.000-700.000," je še dodal. "V resnici se je Avtovaz, tako kot celotna avtomobilska industrija Ruske federacije, letos verjetno znašel v najtežjem položaju. Še nikoli prej se nismo soočili s tako obsežnim in celovitim izzivom."

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"