Ženeva 2018: Porsche širi električno družino Mission-E

6. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Največji doseg vozila z enim polnjenjem bo znašal 500 kilometrov.

Že kar lep čas pri Porscheju govorijo o prihajajočem prvem električnem avtomobilu, modelu Mission-E. Štirivratna limuzina naj bi na ceste zapeljala v letu 2020, kot kaže, pa se ji bo kmalu za tem pridružil športni terenec, narejen na enaki osnovi in s podobnim imenom, Porsche Mission E Cross Turismo. Podobnost med modeloma je izrazita, najbolj se kaže na sprednjem delu, kjer so tudi pri novincu prepoznavni in globoko v blatnikih skriti žarometi.

Novinec bo dolg 4,95 metra, širok bo le en centimeter manj od dveh metrov, visok pa bo 1,42 metra. Kljub relativno nizki višini naj bi avtomobil brez težav opravil tudi z nekoliko zahtevnejšimi tereni, kot so smučišča in podobno. V notranjosti bo na ločenih sedežih ponujal prostor vozniku in še trem potnikom.

Za pogon bo skrbel par elektromotorjev s skupno močjo 600 'konjev. Ta bo avtomobil 'izstrelil' do hitrosti 100 kilometrov na uro v 3,5 sekunde, do 200 kilometrov na uro pa bo potreboval skupno 12 sekund. Prenos moči se bo prenašal na vsa štiri kolesa, pri čemer bo računalnik prilagajal razporeditev moči za vsako kolo posebej. Avtomobil bo opremljen tudi s sistemom aktivnega vzmetenja, sistem hitrega polnjenja baterij pa mu bo omogočil do 400 kilometrov avtonomije v le 15 minutah.

 

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"