Ženeva 2018: Renault EZ-GO združuje električni avtomobil in dnevno sobo

6. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli
Ženeva 2018: Renault EZ-GO združuje električni avtomobil in dnevno sobo (foto: Dušan Lukič)
Dušan Lukič

Koncept je Renault zasnoval v sodelovanju s partnerji v koncernu Renault-Mitsubishi-Nissan.

Še pred kratkim se je zdelo, da bo Renault letošnji salon v Ženevi kar nekako ‘preskočil’. Francozi namreč niso napovedovali nobenih večjih novosti, omenjal pa se je prototip urbanega električnega avtomobila, ki je danes tudi ugledal luč sveta. Novi prototip sliši na ime EZ-GO, gre pa za koncept električnega avtonomnega avtomobila, ki naj bi na novo ustvaril koncept mestne vožnje.

Robotsko vozilo EZ-GO je pravzaprav šele začetek Renaultove strategije, v sklopu katere namerava letos predstaviti celo paleto mobilnih rešitev. Avtonomno vozilo četrte generacije naj bi bilo alternativa tako osebnim vozilom kot avtobusom, namenjeno pa bo prevozu posameznikov in manjših skupin skozi mestna središča. Temu primerna bo njegova največja hitrost, ki bo omejena na 50 kilometrov na uro.

Kabina vozila je pretežno sestavljena iz steklene kupole, kar na eni strani pomeni veliko dnevne svetlobe za potnike v notranjosti, hkrati pa možnost nemotenega opazovanja okolice. Zaradi nizke višine avtomobil ne bi bil ovira za opazovanje okolice, kot tudi ne za pešce zunaj vozila.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"