Ženeva 2018: tri Toyotine novosti in vrnitev legende

6. 3. 2018 | Jure Šujica
Deli

Z začetkom salona je Toyota naznanila konec prodaje dizlov v Evropi z začetkom leta 2019.

Japonska Toyota je ob obilici konceptov na letošnji avtomobilski salon pripeljala tudi tri svetovne premiere, ki so za Toyoto pomembne, bodisi zaradi tržnega pomena modela bodisi enostavno zaradi prestiža. Govorimo seveda o novi generaciji modela Auris, s katerim Toyota že dlje časa nadomešča petvratno različico Corolle, prenovljenem malčku Aygu in obujenem športniku z imenom Supra, ki se po 16 letih vrača iz pokoja.

Prva generacija Aurisa je na ceste zapeljala leta 2006, od leta 2010 pa je na voljo kot hibrid. Z njegovo pomočjo je Toyota postala največji proizvajalec hibridnih avtomobilov na svetu, saj je do zdaj prodala že 11 milijonov vozil s tovrstnim pogonom. Hibridna tehnologija bo tako v ospredju tudi pri novi generaciji Aurisa, ki bo na voljo s klasičnim 1,2-litrskim bencinskim motorjem in dvema hibridnima pogonskima sklopoma, kjer bo elektromotorju lahko dodan eden od dveh bencinskih motorjev, 1,8-litrski s 122 'konji' ali dvolitrski s 180 'konji'. Avtomobil je sicer izdelan na popolnoma novi platformi TNGA in bo v primerjavi z aktualno generacijo 40 milimetrov daljši, 25 milimetrov nižji in 20 milimetrov širši. V Sloveniji bo na voljo marca prihodnje leto.

Štiri leta po predstavitvi je svojo prenovo v Toyotini paleti vozil dobil najmanjši član družine, model Avgo. S prenovo je eden od najbolje prodajanih avtomobilov na trgu dobil novo podobo sprednjega dela, ki sicer ohranja prepoznavno masko v obliki črke X, nove pa so dnevne luči, ki so vgrajene v sklop sprednjih žarometov. Avtomobil bo s prenovo dobil poleg obstoječih treh še dva nova paketa opreme, prenovljen pa bo tudi 1,2-litrski bencinski motor. Ta bo iz sebe iztisnil 72 'konjev' moči in 93 njutonmetrov navora. Zmanjšana je poraba, ki naj bi se gibala med 3,9 in 4,1 litra bencina na 100 kilometrov. Naprodaj bo od junija letos.

Tretja in verjetno najbolj atraktivna Toyotina novost je težko pričakovan športnik po imenu Supra. Čeprav za zdaj predstavljen le v dirkalni različici tovarniške ekipe Toyota Gazoo, že nakazuje, kako naj bi bil videti serijski avtomobil. Ali bo dirkalnik svojo pot nadaljeval tudi na dirkališču, za zdaj še ni znano, prvi 'vozniki' pa ga bodo lahko preizkusili že aprila ob izidu računalniške igrice Gran Turismo Sport.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja