Ženeva 2019: Nissan se podaja v hibridne vode

6. 3. 2019 | Jure Šujica
Deli

S konceptom IMQ predstavlja novo tehnologijo na področju pogonskih sklopov in oblikovalske smernice v prihodnosti.

Podobno kot Mazda je tudi Nissan nekoliko nepričakovano na avtomobilski salon v Ženevi pripeljal povsem novega križanca, ki pa najverjetneje ne bo doživel serijske proizvodnje. Njegova vloga je namreč predstavitev nove generacije elektromotorjev s tehnologijo e-Power. Ta je sicer že na voljo v japonskih različicah modelov Note in Serena, zanjo pa se odloča 70 odstotkov vseh kupcev modela Leaf in polovica kupcev modela Serena

Hkrati z novo motorno tehnologijo IMQ prinaša oblikovalske smernice, ki jih bodo pri Nissanu uporabili pri snovanju križancev prihodnjih generacij. Opremljen je sicer s parom elektromotorjev in 1,5-litrskim turbobencinskim, ki skupaj proizvedejo 250 kilovatov moči in 700 njutonmetrov navora, moč pa prenaša na vsa štiri kolesa. Ta kombinacija pogonskega sklopa naj bi bila namreč v kombinaciji z 22-palčnimi pnevmatikami idealna tudi za premagovanje zasneženih brezpotij, zaradi česar so se tudi odločili, da koncept predstavijo v Ženevi.

Drugi razlog za predstavitev novinca je ta, da je Nissan ob prihodu v Ženevo najavil tudi uvajanje in proizvodnjo elektrificiranih pogonskih sklopov na evropskem trgu. Tehnologija e-Power naj bi tako na stari celini debitirala leta 2022. S to tehnologijo hibridnih motorjev namerava Nissan ob dejstvu, da model Leaf spada med najbolje prodajane električne avtomobile na trgu, še okrepiti primat na področju prodaje elektrificiranih avtomobilov.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"