Ženske kritične do agresije na cestah, predlagajo strožje kazni

Več kot tri četritne voznic meni, da je agresija v prometu resen problem in da se še povečuje.

Na mednarodni dan voznic 24. junija so slednje opozorile, da je na cestah preveč agresivnega vedenja. Po nedavni raziskavi češke spletne revije Zena v aute.cz, ki je zajela 1.485 voznic po vsem svetu, jih 78 odsotkov meni, da je agresivnost na cestah resen problem, 69 odstotkov anketiranih pa je prepričanih, da se agresivnost na cestah še povečuje.

Profimedia

Raziskavo so opraviii maja 2024 v 20 državah po vsem svetu (Avstralija, Avstrija, Belgija, Kolumbija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Indija, Italija, Nova Zelandija, Pakistan, Poljska, Srbija, Španija , Švica, Združeno kraljestvo in ZDA). "Z vprašalnikom smo analizirali, kako se počutijo voznice, česa se bojijo, kako se obnašajo za volanom in na cestah. Rezultati ankete so izjemni," pravi Sabina Kvášová, urednica vodja revije Zena v aute.cz.

Česa se bojijo voznice med vožnjo?

V skladu s študijo obstajajo tri glavne teme, ki skrbijo ženske za volanom. To so agresivni vozniki (22 %), nesreče (20 %) in vožnja pri zmanjšani vidljivosti (20 %), sledita zdrs (13 %) in trčenje z živalmi (9 %). Približno 16 % vprašanih meni, da je zaskrbljenost zaradi prometne situacije upravičena.

Profimedia

Zanimivo je pogledati odgovore, ki se od države do države razlikujejo. Na primer, agresivne voznike kot glavno skrb med vožnjo navajajo predvsem anketiranke iz ZDA (82 %), Španije (31 %) in Poljske (38 %). Nesreče so kot glavni strah zastopane v odgovorih iz Italije (51 %), Poljske (35 %) in Nemčije (31 %). Vožnja pri zmanjšani vidljivosti je predmet skrbi predvsem za voznice iz Združenega kraljestva (52 %), Nemčije (50 %) in Poljske (20 %).

In kakšne rešitve predlagajo?

Na vprašanje, kakšne ukrepe je treba sprejeti proti cestnim agresorjem, se voznice po svetu zavzemajo predvsem za stroge kazni (45 %), specializiran program psihološke terapije (27 %), usposabljanje bodočih voznikov (20 %) in preventivne akcije (6 %).  Stroge kazni za agresivne voznike podpirajo predvsem voznice na Danskem in v Srbiji (97 %), sledijo ZDA (54 %) in Italija (50 %). Obveznost opravljanja specializiranega programa psihološke terapije za voznike in poznejša psihološka ocena voznikovih mentalnih sposobnosti imata močno podporo na Danskem in v Srbiji (97 %), v ZDA (54 %) ter na Poljskem in v Kolumbiji (50 %). Bodoče voznike je treba med usposabljanjem seznaniti s tveganji, povezanimi z agresivnostjo na cestah - takšen ukrep podpirajo v Združenem kraljestvu (43 %), Italiji (42 %) in Španiji (30 %). Preventivne kampanje o nevarnostih agresije so v odgovorih navedle predvsem anketiranke iz ZDA (45 %), Poljske (37 %) in Nemčije (24 %).

Profimedia

Mednarodni dan voznic je dan, ki zagovarja mobilnost kot neodtujljivo pravico, ki prispeva k svobodi, dostojanstvu ter osebnemu in poklicnemu razvoju žensk. Vožnja milijonom žensk po vsem svetu odpira vrata do neodvisnosti, da iščejo boljšo prihodnost, dosežejo pravičnejše življenjske razmere in sledijo svoji strasti do motošporta.

Mednarodni dan voznic je tudi razlog za razmislek. Mnoge ženske se med vožnjo še vedno počutijo pod nadzorom svojih partnerjev ali uporabljajo samo drugi družinski avto. Danes ženske vplivajo na več kot 80 % nakupov avtomobilov v razvitih državah. To število se bo v prihodnjih letih še povečevalo.

 

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak