Ženske so spregovorile: to je njihov svetovni avto leta

V najbolj izenačenem izboru doslej je je naposled zmagala klasika, Peugeot 308, ki je hkrati postal tudi najboljši mestni avtomobil.

Ženske so spregovorile: to je njihov svetovni avto leta (foto: Newspress) Newspress
8. 3. 2022

Izborov za avtomobil leta je vsako leto polno, večina izmed njih pa nato svoj sklepni del doživi v prvih treh mesecih po novem letu. Pred enim tednom smo tako doživeli izbor za Evropski avto leta, kjer je slavila Kia EV 6, v naboru finalistov pa se je letos pojavil zgolj en neelektrično gnan avtomobil, Peugeot 308. In prav omenjeni francoski predstavnik klasičnega segmenta C je naposled postal avto leta po izboru žensk.

Preberite še: Evropski avto leta 2022: Končno jim je uspelo slaviti!

Izbor Ženski avto leta poteka od leta 2004, zmagovalec pa je razglašen prav na mednarodni dan žena, osmega marca. Ob tem pa predstavnice nežnejšega spola ne izbirajo zgolj enega avtomobila, temveč šest, po enega v vsaki kategoriji, nato pa med njimi izberejo absolutnega zmagovalca. Po izboru 56 avtomobilističnih novinark se je tako v finalni izbor uvrstilo naslednjih šest vozil:

  • Peugeot 308 (najboljši mestni avto)
  • Kia Sportage (najboljši družinski SUV)
  • BMW iX (najboljši veliki SUV)
  • Ford Mach-E (najboljši družinski avto)
  • Audi e-tron GT (Najboljši visokozmogljiv avtomobil)
  • Jeep Wrangler 4xe (najboljši 4x4)

“Peugeot 308 sledi oblikovnemu jeziku znamke, znotraj katerega ima svojo značilno identiteto, hkrati pa je zastavonoša Peugeotove nove podobe, ki skriva v sebi tudi nekaj slovenskega znanja. Prepriča tudi z udobjem potniške kabine in z napredno tehnologijo,” je rezultate komentirala edina slovenska žirantka Urša Prosenjak, Slovenija, ki je sicer točke enakovredno razdelila med Peugeot 308 in Mustanga Mach-E. Sicer edina finalista, ki sta se znašla tudi v finalu izbora za Evropski avto leta.