Zgolj toliko nesreč lahko preprečijo avtonomni avtomobili (Raziskava)

5. 6. 2020 | Jure Šujica
Deli

Rezultati so precej slabši od pričakovanih.

Samovozeči avtomobili naj bi bili na dolgi rok odgovor, rešitev za zmanjšanje prometnih nesreč s smrtnim izidom oziroma naj slednjih po njihovi zaslugi sploh ne bi bilo več. A zadnji rezultati, ki prihajajo iz Združenih držav Amerike in za katerimi stoji tudi tamkajšnji Zavarovalniški inštitut za avtocestno varnost (IIHS) kažejo, da so pričakovanja absolutno previsoka.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters, naj bi varnost avtonomnih avtomobilov preizkusili v posebej za ta namen pripravljeni raziskovalni skupini, financirani s strani ameriških zavarovalnic. Pri tem naj bi ugotovili, da vsaj zaenkrat avtonomni avtomobili dveh izmed treh nereč, ki se jim vozniki ne bi mogli izogniti tudi sami ne bi mogli preprečiti.

Moč rešiti le eno tretjino življenj

V omenjeni raziskavi je bila tako ovržena tudi študija, ki je predvidevala, da avtonomni avtomobili lahko preprečijo nesreče, ki nastanejo zaradi napačne percepcije in razlogov, zaradi katerih vozniki niso utegnili ustrezno reagirati v dani situaciji. V praksi naj bi bilo tako, tudi upoštevajoč situacije, ko so vozniki kršili prometne predpise, z avtonomnimi avtomobili preprečiti do 72 odstotkov nesreč.

Lani je tako na ameriških cestah življenje izgubilo 36.000 ljudi, le eno tretjina oziroma okrog 12.000 ljudi pa bi bilo moč rešiti z avtonomnimi vozili. Preostali dve tretjini nesreč sta namreč posledica veliko bolj kompleksnih napak, ki so posledica napačnega predvidevanja voznikov, prevelike ali premajhne hitrosti glede na razmere na cesti, ali pa zaradi napačnih potez pri izogibanju nesrečam oziroma celo kombinacije faktorjev.

»Naš cilj je bil dokazati, da v kolikor se ne bomo soočili s tovrstnimi preprekami, avtonomni avtomobili ne bodo postali varnejši,« je dejala Jessica Cicchino, podpredsednica IIHS in pa soavtorica študije.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol