Znani so rezultati letošnje akcije 'Evropski dan brez smrtnih žrtev na cestah' – v Sloveniji uspešni

26. 9. 2017 | Jure Šujica
Deli

Organizacija Tispol, ki je vodila projekt, je predvsem zadovoljna z odzivom javnosti na družbenih omrežjih, kateri je bil bistveno boljši, kot leto poprej.

Zveza evropske prometne policije Tispol je objavila rezultate letošnjega dne brez smrtnih žrtev na cestah (EDWARD), ki je v sklopu Evropskega tedna mobilnosti potekal v četrtek, 21. septembra, o čemer smo pisali tudi pri nas. Zadanega cilja jim kljub vsemu ni uspelo, saj je ta dan po do sedaj zbranih podatkih na cestah po Evropski uniji ugasnilo 35 življenj, največ na Poljskem, 10, sledita Grčija in Romunija, vsaka s šestimi žrtvami, pet držav pa mora svoje podatke še sporočiti.

So pa pri Tispolu toliko bolj zadovoljni z odzivom javnosti na omenjen projekt. Največjo podporo so tako zabeležili na družbenih omrežjih, konkretno na twitterju, kjer so objave z s ključno besedo '#ProjectEDWARD' dosegle kar 25 milijonov ljudi (leto pred tem zgolj 19.6 milijona), samih objav je bilo na tem družbenem omrežju v treh dneh skoraj 9.000, projekt pa je dobil veliko podporo tudi s strani različnih nacionalnih radijskih in televizijskih postaj.

Slovenija je bila 21.9. med tistimi državami, ki na cesti niso zabeležile prometne nesreče. Tudi sicer pa so, sodeč po zadnjih rezultati, slovenske ceste po dveh letih rasti smrtnih žrtev na cestah ponovno nekoliko bolj varne. Do današnjega dne so slovenske ceste v letošnjem letu terjale 84 smrtnih žrtev. Še vedno pa je ta številka nekoliko večja, kot leta 2014, ko je v enakem obdobju na naših cestah umrlo najmanj oseb do sedaj, 76.

Jure Šujica

Foto: Tispol, Jure Šujica

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol