Znana je usoda Porscheja, scenarij se bo odvil do konca leta

6. 9. 2022
Deli
Znana je usoda Porscheja, scenarij se bo odvil do konca leta (foto: Singer)
Singer

Nemški avtomobilski velikan Volkswagen je sprejel odločitev, da svojo hčerinsko družbo za športne avtomobile Porsche ločeno uvrsti na borzo. Prvo javno ponudbo delnic načrtuje za konec septembra oziroma začetek oktobra, uvrstitev Porscheja na frankfurtsko borzo pa bi lahko bila v celoti izvedena do konca leta, so sporočili v ponedeljek.

"V primeru uspešne uvrstitve na borzo bo Volkswagen decembra 2022 sklical izredno skupščino delničarjev, na kateri bo predlagal izplačilo posebne dividende v višini 49 odstotkov skupnega bruto izkupička od plasiranja prednostnih delnic in prodaje navadnih delnic," so v sporočilu za javnost zapisali pri Volkswagnu.

Nemški avtomobilski velikan je konec lanskega novembra sporočil, da nadaljuje z načrti za ločeno uvrstitev Porscheja na borzo, a končna odločitev o tem takrat še ni bila sprejeta.

"To je zgodovinski trenutek za Porsche," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal novi predsednik uprave družbe Volkswagen Oliver Blume in dodal, da bo Porsche postal "bolj neodvisen" in eden "najbogatejših proizvajalcev športnih avtomobilov na svetu".

Preberite še: Ste že slišali za "Fantoma iz Beograda", ki je s svojim uličnim dirkanjem postal lokalna legenda?

Izbruh vojne v Ukrajini je na finančnih trgih povzročil negotovost, obeti za gospodarstvo pa so postali nejasni. Vendar znamka Porsche še naprej priteguje pozornost vlagateljev, ki po podatkih portala Bloomberg News podjetje vrednotijo v razponu od 60 do 85 milijard evrov. Po navedbah portala se za proizvajalca avtomobilov višjega razreda zanimata tudi katarski državni premoženjski sklad in skupina LVMH, ki ima v lasti več prestižnih znamk, navaja AFP.

V skladu z načrtom odcepitve bi Volkswagnovi glavni delničarji - družina Porsche-Piech - prevzeli 25-odstotni delež in eno delnico v proizvajalcu luksuznih avtomobilov.

Morebitni večmilijardni posel, o katerem analitiki že dolgo razmišljajo, bi Volkswagnu pomagal financirati prehod s tradicionalnih motorjev z notranjim zgorevanjem na proizvodnjo električnih vozil.

Porsche je imel lani najuspešnejše leto v svoji zgodovini. Prihodek je porasel za 15 odstotkov na 33,1 milijarde evrov in čisti dobiček za 25 odstotkov na štiri milijarde evrov. Tudi pri dobavi avtomobilov je dosegel rekord in s 302.000 vozili prvič presegel mejo 300.000, so marca letos sporočili iz podjetja.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"