Znane so prve podrobnosti o novi Fiatovi Pandi in proizvodnji v Kragujevcu

Znane so prve podrobnosti o novi Fiatovi Pandi in proizvodnji v Kragujevcu (foto: Fiat)
Fiat

Nov model naj bi začeli izdelovati novembra 2024, že sredi prihodnjega leta pa bodo v kragujevški tovarni začeli pripravljati novo proizvodno linijo.

Nova Panda, ki jo bodo konec leta 2024 začeli izdelovati v Fiatovi oziroma Stellanntisovi srbski tovarni v Kragujevcu, bo imela enako platformo kot nova generacija Citroënovega modela C3, katerega prihod je predviden z zamudo in bo domnevno nared poleti 2024.

Fiat ima sicer v prihodnjih letih v načrtih precej novosti. Prihodnje leto naj bi predstavili mestnega križanca, ki bo v tesnem sorodstvu z DS 3 in Jeepom Avengerjem, sledil naj bi Topolino, ki bo klon Citroëna Ami. Leta 2024 bosta sledila kompaktni športni terenec na osnovi Citroëna C4, ki ga bodo izdelovali v Turčiji, in nova Fiat Panda, ki bo prihajala iz tovarne v Srbiji.

Nova Panda bo spadala med mestne avtomobile, dolga bo približno štiri metre in bo delni nadomestek za leta 2018 opuščenega Punta. Zdaj je znano tudi, da za zgled ne  bo služil večkrat omenjani koncept Centoventi, ki je bil predstavljen leta 2019, saj so se pri Fiatu odločili za drugačno rešitev.

S tehničnim razvojem pri Fiatu ne bodo imeli večjih težav. Panda bo imela osnovo CMP koncerna Stellantis, na voljo pa bo samo z električnim pogonom. Sprva bo na razpolago ekonomična različica s 60 kilovatnim motorjem in z baterijo, ki bo imela zmogljivost 40 kilovatnih ur. Sledila bo močnejša izvedba z 80 kilovatnim motorjem in z baterijo s 50 kilovatnimi urami elektrike.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja