Audi bo z električnimi polnilnicami preplavil Evropo

'Invaziji' se ne bo izognila niti Slovenija, ki naj bi polnilnice dobila še letos.

Audi bo z električnimi polnilnicami preplavil Evropo (foto: Audi) Audi
6. 2. 2019

Nemški avtomobilski proizvajalec Audi je, kot kaže, napovedal resno ‘vojno’ znamki Tesla, hkrati pa podjetjem, ki se ukvarjajo s proizvodnjo in postavljanjem električnih polnilnic po Evropi. Proizvajalec iz Ingolstadta je namreč napovedal, da naj bi v prihodnjih letih po Evropi postavil kar 72.000 javnih električnih polnilnic. Pri tem se bodo omejili na države Evropske unije in Švico, v kolikšnem času naj bi jih postavili, pa za zdaj še niso razkrili.

Za stranke, ki se bodo odločile za uporabo Audijevih polnilnic, je znamka pripravila dva paketa mesečne naročnine. Osnovni paket, za katerega bo treba v Nemčiji plačevati 4,95 evra na mesec, bo uporabniku omogočil polnjenje z močjo do 22 oziroma do 50 kilovatov za 7,95 oziroma 9,95 evra za eno polnjenje. Dražji paket bo uporabnike stal 17,95 evra, bodo pa poleg standardnih storitev lahko uporabljali tudi storitve Ionity oziroma hitrega polnjenja z močjo do 150 kilovatov. Cena tega polnjenja bo na začetku znašala osem evrov za vsako polnjenje, paket pa bo primeren predvsem za tiste posameznike, ki redno premagujejo večje razdalje.

Letos širitev v skupno 24 držav

Storitev bo sprva na voljo v Avstriji, Belgiji, na Finskem, v Franciji, Nemčiji, na Irskem, v Italiji, Luksemburgu, na Nizozemskem in v Švici. Te države naj bi prejele že zelo kmalu, še v tem četrtletju pa naj bi storitev prejelo še šest drugih držav v EU, do konca leta 2019 pa naj bi se storitev razširila tudi v osem držav Vzhodne Evrope.

Z vprašanjem, ali in kdaj bo storitev na voljo v Sloveniji, smo se obrnili tudi na uradnega uvoznika za našo državo, kjer so nam potrdili, da naj bi bila storitev na trgu na voljo še letos, ni pa znano, kdaj. V Slovenijo bo sicer že kmalu zapeljal nov električni križanec e-tron, na lastnike katerega Audi sicer meri kot na glavne uporabnike nove storitve.