BASF s pametnimi rešitvami nad izziv elektromobilnosti in souporabe vozil

Z uporabo pametnih materialov so v sodelovanju s proizvajalcem GAC ustvarili tri različne koncepte.

BASF s pametnimi rešitvami nad izziv elektromobilnosti in souporabe vozil (foto: BASF) BASF
10. 12. 2018

Podjetje BASF je v avtomobilski industriji kot strokovnjak za izdelavo novih materialov za izdelavo avtomobilov različnih proizvajalcev. Je pa nemško podjetje očitno svojo priložnost zdaj videlo tudi na področju elektro mobilnosti. Na nedavnem avtomobilskem salonu je podjetje v sodelovanju s kitajskim podjetjem GAC predstavilo kar tri nove električne koncepte, primarno namenjene konceptu souporabe avtomobilov oziroma 'car sharingu'.

»Souporaba vozil in elektrifikacija sta pomemben del razvoja na največjem avtomobilskem trgu na svetu. Poleg tega so z večjim številom ženskih in starejših voznikov postale potrebe in individualne preference kitajskih voznikov bolj raznovrstne,« je dejal Zhang Fan, podpredsednik GAC R&D Center. »Inovativni materiali podjetja BASF omogočajo prilagodljiv dizajn in dodatne funkcionalnosti, ki odlično ustrezajo različnim slogom naših konceptualnih vozil.«

Vsako izmed trojice vozil ponuja svojevrstne inovacije. Koncept 2US je tako namenjen predvsem starejšim voznikom, zaradi česar je opremljen z rotacijsko bazo sedeža. Model 2U je namenjen ženskam, ki bodo s pomočjo posebnega prozornega materiala dizajn sedežev prilagajale lastnim željam in potrebam, 2ALL pa je zaradi uporabe materiala elastollan primeren za souporabo v mestih, saj je vzdržljiv in odporen proti površinskim poškodbam.