Bentley v novo stoletje z novim videzom in vizijo avtomobila iz leta 2035

Čeprav s pogonom na elektriko bo novinec še vedno ohranjal lastnosti pravega GT-ja.

Bentley v novo stoletje z novim videzom in vizijo avtomobila iz leta 2035 (foto: Bentley) Bentley
10. 7. 2019

100 let. Starost, ki so jo številni avtomobilski proizvajalci že dosegli (ravno ta teden Bugatti praznuje svojo 110. obletnico, medtem, ko jih Mercedes-Benz šteje še precej več), številni pa jo še bodo. A ker gre za okroglo obletnico, je temu primerno slavje vsekakor na mestu. Prav danes tak mejnik obeležuje britanska avtomobilska znamka Bentley, ki bo rojstni dan obeležila s prav posebnim konceptom, športnikom, poimenovanim EXP 100 GT.

Za predstavitev novinca so pri Bentleyju, kot se ob takem jubileju spodobi izbrali domače mesto Crowe, saj so s konceptom na eni strani želeli počastiti spomin na sedanjost in preteklost, na drugi pa se zazreti v prihodnost. EXP je tako povsem električen koncept športnega potovalnika – a še vedno namenjenega voznikom, ki uživajo v vožnji – s kakršnimi naj bi se tisti, ki si bodo to lahko privoščili, vozili čez kakih 15 let.

Že sama pojava avtomobila je izjemno mogočna. Čeprav gre za dvosed, EXP 100 GT v dolžino meri kar 5,8 metra, temu pa je potrebno dodati še 2,4 metra v širino. Svoje nato doda še steklena kupola kabine, ki povsem odkrito spominja na kabino lovskih letal iz prve in druge svetovne vojne, piko na i pa dodajo še velikanska dvižna vrata, s katerimi bi skorajda lahko ponazorili krila, ki se ob črki B nahajajo v logotipu znamke.

Preplet starega in novega je sicer očiten tudi pri izbiri materialov. Za dekoracijo s tako namenili od aluminija, bakra in 5.000 let starega lesa pa do usnju podobnih umetnih materialov notranjosti, s čimer so želeli poudariti trajnost in ekološko ozaveščenost. Ta se sicer v notranjosti poleg lesa dopolnjuje tudi z obilico stekla.

No, omenili smo, da je EXP 100 GT prikaz tega, kar na bi na cestah dobili čez 15 let in temu primerne so tudi tehnološke inovacije, ki jih prinaša. Te se začno že pri zadnjih lučeh v obliki podkve, ki so združene z ekranom iz tekočih kristalov. A to je le začetek. Tu so namreč biometrični sedeži, ki glede na način vožnje (avtonomna vožnja oziroma klasična kjer vozilo upravlja voznik) prilagaja položaj in trdoto sedežev. Biometrija sicer spremlja tudi posameznikove življenske znake in celo krvni pritisk, za zagotavljanje dobrega počutja v kabini pa je povezana z umetno inteligenco informacijskega sistema in vseh preostalih segmentov avtomobila.

Omembe vredni pa so tudi tehnični podatki avtomobila. Čeprav gre za električno vozilo, bo namreč EXP 100 GT omogočal do 700 kilometrov avtonomije, medtem ko bo baterijski pogonski sklop moč do 80 odstotkov kapacitete napolniti v vsega 15 minutah. Zmogljivosti? 2,5 sekunde z mesta do 100 kilometrov na uro in najvišja hitrost 300 kilometrov na uro. Ni slabo za  1.900 kilgramov težak avto, ki bo brez dvoma stvar pošelenja številnih ljubiteljev znamke.