BMW i4 - ne zgolj napoved štirivratnega električnega kupeja

Prve fotografije novega modela še ne pomenijo uradnega prihoda modela, hkrati pa pomenijo tudi napoved serije 4 Gran Coupe. 

BMW i4 - ne zgolj napoved štirivratnega električnega kupeja (foto: BMW) BMW
17. 3. 2021

Nemški BMW je v zadnjih letih in sočasno z razvojem prvega električnega križanca iX3, ki so ga nedavno že predstavili tudi v Sloveniji, veliko časa namenil še prvi električni limuzini. Slednjo so skozi leta napovedovali z različnimi koncepti, od BMW i Vision Dynamics in BMW Concept i4, že zelo kmalu pa bo na trg zapeljala tudi serijska različica vozila, ki bo – kot napoveduje že ime zadnjega koncepta – nosila oznako i4.

Novinca so danes – pa čeprav le njegovo zunanjost – pravzaprav že predstavili s prvimi uradnimi fotografijami in očitno je, da je bil v primerjavi z zadnjim konceptom deležen le manjših oblikovalskih sprememb. Pri tem pa je seveda obdržal prepoznaven oblikovalski element električnih BMW-jev – modre obrobe pragov in spodnjega robu zadnjega odbijača. Kar je ob tem zanimivo je dejstvo, da mu električni zasnovi navkljub niso namenili zaprte maske motorja.

Ne bo zadnji

Čeprav bo i4 svojo pravo premiero doživel šele v prihodnjih tednih, pa so pri BMW-ju razkrili tudi nekaj tehničnih podrobnosti novinca. Tako bo recimo ponujal do kar 390 kilovatov moči, hkrati pa do 590 kilometrov električne avtonomije. Do 100 kilometrov na uro bo medtem pospešil v štirih sekundah, bodo pa na voljo tudi manj zmogljive različice.

Kot rečeno bo i4 'nosil' odprto masko hladilnika, ki jo bo povzel po najnovejši generaciji BMW M4. To pa niti ni naključje. Oblikovno bo namreč avtomobil bolj ali manj enak novi seriji 4 Gran Coupe, ki naj bi luč sveta uzrla v prihodnjih mesecih, vsekakor pa pred predvidenim rokom, sledil pa mu bo še električni iX s predvideno ceno (v Nemčiji) okrog 77.300 evrov. Ob tem se zdi, da novinec (tako kot v prejšnji generaciji) ne bo na voljo v različici M, pač pa 'le' v nekoliko bolj krotki izvedenki M Performance.