Bo Volkswagen ID.3 že kar takoj postal najbolje prodajan električni avtomobil v Sloveniji

Volkswagen oziroma Porsche Slovenija sta v Ljubljani tudi uradno predstavila novost na štirih kolesih in vse z njim povezane novosti, za katere bodo v prihodnjih letih namenili kar milijon evrov sredstev.

Bo Volkswagen ID.3 že kar takoj postal najbolje prodajan električni avtomobil v Sloveniji (foto: Volkswagen) Volkswagen
14. 5. 2019

Pred dnevi je Volkswagen obrnil nov list v svoji zgodovini. V Berlinu so namreč predstavili povsem nov avtomobil, električno kombi limuzino ID.3, s katero so začeli svojo tretjo revolucijo; prvo je zaznamoval prihod Hrošča, prvega avtomobila znamke, drugega pa pred dobrimi 40 leti prihod modela Golf. Ime novinca se tako s številko tri zdi še kako primerno. Danes pa je novinec, pa čeprav le simbolno, saj avtomobila v fizični obliki pri nas še ni, prišel v Slovenijo.

No, predstavitev modela ID.3 je res le vrh ledene gore načrtov na področju e-mobilnosti, ki jih nameravajo pri Volkswagnu oziroma pri slovenskem zastopniku Porsche Slovenija izvesti v prihodnjih letih. Kot je omenil že direktor omenjenega podjetja, Danilo Ferjančič, bo Volkswagen v prihodnjih letih na tem področju v razvoj te sfere v vseh znamkah namenil kar 30 milijard evrov, rezultat tega pa bo med drugim kar 70 novih modelov vozil. Večina teh bo narejenih na platformi MEB, ki jo je kot prvi v prakso uvedel ravno ID.3.

Druga izmed novosti, ki jo pri Porsche Slovenija uvajajo, je paket storitev Moon. Zavedajo se namreč, da bodo v prihodnje električni avtomobili bolj vzdržljivi kot bencinski, hkrati pa bo njihovo servisiranje cenovno precej bolj ugodno in enostavno. Zato so se odločili, da bodo med prvimi na svetu zagnali novo trgovsko znamko Moon. Slovenija je namreč komaj četrta država, v kateri je Volkswagen lani (takrat še v pilotni obliki) zagnal projekt, znotraj katerega bo ponujal širok nabor izdelkov, povezanih z e-mobilnostjo: od polnilnih postaj (s ceno od 800 evrov) do storitev pametnega polnjenja, hranilnikov električne energije, sončnih elektrarn in storitve na področju svetovanja, inštalacij, vzdrževanja ter svetovanja. Pri Volkswagnu ob tem poudarjajo, da gre za storitve, ki bodo na voljo tudi lastnikom električnih vozil drugih znamk, in ne le zgolj Volkswagnov, Audijev ...

Pa če se vrnemo na začetek. Omenili smo, da bo Volkswagen ID.3 postal najbolje prodajan električni avtomobil v Sloveniji – ta naziv trenutno pripada Renaultu ZOE. Slovenija je namreč ena izmed le 29 držav na svetu, v katerih je Volkswagen omogočil nakup prve omejene serije avtomobila. V tej seriji bo izdelanih 30.000 vozil, polovica pa jih bo – to je že znano – ostala v Evropi. Koliko teh pa jih bo prišlo k nam? Pri Volkswagnu natančne številke ne želijo razkriti, so nam pa namignili, da jih bo ''več kot 108''. V prihodnjih letih naj bi ta številka nato hitro naraščala in tako že do leta 2025 načrtujejo, da bo letno število registracij novih električnih vozil znašalo okoli osem tisoč.