Bled: turistični biser z izrednim posluhom za e-mobilnost

Gorenjska občina je vzorčen primer tega, kako se celostno lotiti vprašanja trajnostnega razvoja, od lani pa nosilec priznanja 2018 sustainable destination Top 100.

Bled: turistični biser z izrednim posluhom za e-mobilnost (foto: Arhiv AM) Arhiv AM
20. 2. 2019

Gorenjska prestolnica turizma, mesto Bled, je v neposredni bližini Julijskih Alp in velja za eno izmed čistejših mest pri nas. Ne nazadnje je to tudi eden izmed pogojev za uspeh turizma, ki ga na Bledu uspešno gojijo že desetletja. Tudi zato je povsem razumljivo, da občina namenja veliko pozornosti trajnostnemu razvoju in zaščiti okolja ter posledično e-mobilnosti. Morda niste vedeli, a Bled velja na tem področju za eno izmed najbolje razvitih mest pri nas, kjer se s tovrstnimi zadevami ukvarjajo že več kot desetletje.

Na Bledu so tako o ideji, da bi del mesta rezervirali izključno za električna vozila, razmišljali in zapisali že v Razvojnem programu občine Bled za obdobje med letoma 2009 in 2020, ki pa na žalost vodstva občine v praksi ni zaživel. Kljub temu pa je mesto že zdaj precej prijazno do uporabnikov električnih vozil, saj je slednjim na voljo 12 javnih električnih polnilnic in štiri zasebne. Omenjeni dvanajsterici naj bi se sicer še letos, ko se bo na novo lokacijo preselil bencinski servis Petrol, pridružil par novih polnilnic. Ravno družba Petrol – ki je lani jeseni na Bledu gostila zaključek 'eco rallyja' – je namreč upraviteljica vseh javnih polnilnic, tako pa naj bi ostalo vsaj do leta 2027. Ob tem si občina prizadeva še za vzpostavitev sistema izposoje električnih avtomobilov.

'Zeleni' tudi in predvsem na občini

Omenjene polnilnice so sicer priročne tudi za občinsko redarsko službo. Ta namreč že uporablja par električnih avtomobilov, v načrtu pa je elektrifikacija voznega parka komunalne službe in Turizma Bled. Ta naj bi že kmalu prejel električni turistični vlak, s katerim bodo nadomestili obstoječega dizelskega. Na področju javnega prevoza je bil sicer lani narejen pomemben premik. Med počitnicami je bil namreč uveden tako imenovani 'shuttle' prevoz, s katerim so med počitnicami, ko redni avtobusni promet ni obratoval, okoliške kraje povezali s središčem mesta. Cena prevoza je znašala en evro, zaradi dobrega odziva pa bo letos uvedena dodatna linija, s katero bi Bled lahko povezali s Pokljuko.

Omenjeni turistični vlakec je sicer v prvi vrsti namenjen turistom in ravno njim so na Bledu namenili kar nekaj pozornosti. Poleg polnilnic za avtomobile so namreč na štirih lokacijah po mestu postavili prav toliko avtomatiziranih izposojevalnic koles. V njih je uporabnikom na voljo osem koles, do leta 2020 pa naj bi se število polnilnic in izposojevalnic podvojilo, število koles pa povečalo na 32. »S tem povezujemo podeželje z mestom, obenem pa domačinom poskušamo povedati, da so zlasti v turistični sezoni in lepih sončnih vikendih po Bledu gibljejo hitreje s kolesom kot z avtom,« so nam odgovorili z občine.

Zgled doma in v tujini

Trud Blejcev za čistejše okolje so v preteklosti opazili tudi v tujini. Mesto je namreč z avstrijskim krajem Werfenwengom – kraj s približno 1.000 prebivalci, ki leži nedaleč stran od Salzburga – del mednarodnega konzorcija Alpine Pearls, znotraj katerega se alpske občine skupaj prizadevajo za trajnostni razvoj. Prav e-mobilnost pa je eden izmed osrednjih elementov, ki mu omenjeno združenje daje največji pomen.

Ukrepov, ki so jih v preteklih letih v želji po čistejšem okolju uvedli na Bledu, je seveda še precej več, še kar nekaj pa jih je bodisi v načrtu bodisi tik pred realizacijo; eden izmed takih je na primer postavitev table na cesti med Lescami in Bledom, s pomočjo katere bodo turiste usmerjali na prazna parkirna mesta. In glede na to, da so z ukrepi občine po podatkih ankete, ki so jo izvedli v kraju, zadovoljni tudi občani, lahko pričakujemo, da bo ukrepov na tem področju v prihodnjih letih le še več.

Pokrovitelji: