Porsche zavrnil Volkswagen, novinca bodo proizvajali sami

Stuttgartska znamka je odstopila od projekta Artemis EV, v katerem so sodelovali z Bentleyjem, Audijem in Volkswagnom.

Porsche zavrnil Volkswagen, novinca bodo proizvajali sami (foto: Porsche) Porsche
12. 1. 2022

Nemški znamki Porsche in Volkswagen sta jasno povezani vse od nastanka obeh, tako družinsko kot poslovno. Nenazadnje ima vsaka izmed njiju v lasti tudi delnice druge, skupaj pa sodelujeta tudi v številnih projektih. Vseeno pa se včasih zgodi, da tudi v že predstavljenih in začetih projektih pride do nesoglasij in razhajanj. Nekaj takšnega se je sedaj zgodilo v projektu Artemis EV, v katerem sicer sodelujejo prestižnejše znamke koncerna: Porsche, Audi in Bentley.

Omenjeni projekt, ki naj bi ga izvajali znotraj Volkswagnove tovarne v Hannovru je predvideval skupno proizvodnjo električnih vozil omenjenih znamk. Sedaj pa so se pri Porscheju odločili, da bodo iz projekta izstopili, svoj najnovejši električni avtomobil pa bodo proizvajali v lastni tovarni v Leipzigu, s čimer bodo imeli tudi večji vpliv na njegovo proizvodnjo.

Avtonomno jih ne zanima

Pri prestižni nemški znamki so v ta namen Volkswagnovi veji za proizvodnjo gospodarskih vozil, ki upravlja s proizvodnjo že izplačali 100 milijonov evrov odškodnine. Toliko bi namreč znašali stroški proizvodnje skupno 25.000 vozil, kolikor bi jih v tovarni proizvedli vsako leto. S Porschejevim odhodom bo namreč, v kolikor je ne bodo izkoristile ostale znamke, proizvodna linija ostala vsaj delno neizkoriščena.

Porsche bo na drugi strani najnovejši avtomobil, ki šele prihaja proizvajal v lastni tovarni v mestu Leipzig, prav tako pa ne bo uporabljal skupne platforme. Prav to je bil namreč neuradno eden izmed razlogov za ločitev, saj naj pri Porscheju ne bi bili zainteresirani za rešitve avtonomne vožnje, ki jih načrtujejo pri ostalih znamkah. Namesto tega bodo uporabili platformo PPE, ki omogoča štirikolesno krmiljenje, vektoriranje naora in vgradnjo zračnega vzmetenja.

Pokrovitelji: