Prva uspešna delavnica o e-mobilnosti za voznike in (bodoče) lastnike uspešno pod streho

Udeležba na prvi delavnici o e-mobilnosti pokazala, da je zanimanje za električne avtomobile v Sloveniji že prisotno.

Prva uspešna delavnica o e-mobilnosti za voznike in (bodoče) lastnike uspešno pod streho (foto: Saša Kapetanovič) Saša Kapetanovič
14. 5. 2019

Avtomobili – tako električni kakor klasični – so namenjeni le vozniku in morebitnim potnikom. A če o prvih vemo vse, kar je treba vedeti, običajen človek o drugih ne ve česa dosti. Iz dneva v dan lahko tako posluša o novostih, ki prihajajo na trg oziroma šele bodo, z njimi pa se v živo tako še niti ni srečal od blizu, kaj šele, da bi katerega že zapeljal ali celo kupil. Pogosto pravzaprav potencialni kupci niti nimajo pravih informacij o tem, kje kupiti takšen avtomobil, kakšne so dejanske cene, kje jih polniti. Skratka, kup neznank je, pri odgovarjanju na katere so posamezniki prepuščeni samim sebi.

Prav informiranje posameznikov o električnih avtomobilih in vsem, kar spada zraven, pa je glavni namen predavanj, ki smo jih včeraj v sodelovanju s Petrolom, Centrom mobilnosti Špan Brezovica in spletnim portalom E-mobility začeli v Triglav Labu v Ljubljani. Predavanje je bilo tako namenjeno vsem vidikom električnih in elektrificiranih avtomobilov, od predstavitve vseh štirih vrst pogonov (hibridni, priključnohibridni, klasični električni in pogon na gorivne celice) do njihovih prednosti in lastnosti.

Dogodek sta skupaj vodila Dušan Lukič, odgovorni urednik revij Avto magazin in Plugin, ter Primož Lemež, urednik portala E-mobility. Skupaj sta predstavila trg električnih vozil v Sloveniji, kakšen je doseg tovrstnih avtomobilov, cene in možnosti subvencij. Ob tem je bil velik poudarek namenjen zavračanju nekaterih mitov in splošnega prepričanja o nečisti proizvodnji električnih baterij (energija, porabljena za njihovo izdelavo, je v primerjavi z bencinskim avtomobilom povrnjena že po dobrih 15.000 kilometrih), baterijah kot hudi težavi po izteku življenjske dobe (kovine, ki so znotraj baterij, so za proizvajalce izredno dragocene, zaradi česar že sami ne bodo dopustili njihovega odlaganja v naravi). Tovrstnih mitov je sicer še kar nekaj, številni med njimi pa so povsem neutemeljeni.

Kot rečeno, pa so bili na dogodku tudi predstavniki podjetij Petrol in pa Špan. Prvo namreč že lep čas intenzivno deluje na področju e-mobilnosti in zagotavljanja infrastrukture polnjenja, pa tudi dobavljanja električne energije. Tako so tudi pomagali pojasniti možnosti polnjenja na javnih polnilnicah, ki so ob domačih polnilnih mestih brez dvoma nujno potrebne, še posebno pri premagovanju daljših razdalj. Podjetje Špan z Brezovice pa na drugi strani že dlje časa ponuja svojo serijo električnih koles, s katerimi so že dokazali, da predstavljajo odlično alternativo javnemu prometu pri gibanju znotraj mestnih središč.

Število zbranih obiskovalcev in dejstvo, da se je dogodek zavlekel krepko prek načrtovanega časa trajanja, dokazujeta, da zanimanje za e-mobilnost v Sloveniji obstaja in da je pravzaprav vedno večje. Sami se tako že veselimo nove delavnice, ki bo potekala čez dva tedna, natančneje v ponedeljek, 27. maja. Nekaj mest za udeležbo na brezplačnem dogodku je še prostih, prijavite pa se lahko preko te povezave povezave.

Pokrovitelji: