Električni sunek iz Kitajske prihaja v Evropo

Kitajci stavijo na relativno klasičen videz, veliko udobja in pa skorajda športne zmogljivosti.

Električni sunek iz Kitajske prihaja v Evropo (foto: BYD) BYD
13. 5. 2020

Trg električnih avtomobilov kljub vse večji ponudbi še vedno ostaja relativno prazen, ponudba še vedno ni prav velika. To še zlasti velja v razredu limuzin srednjega razreda, kjer glavnino trga obvladuje Tesla s svojim Modelom 3. Vsaj v Evropi pa zdaj dobiva novo konkurenco, za katero bo poskrbelo tukajšnjemu trgu še vedno precej neznano ime, BYD. Kitajski koncern, ki velja za največje privatno podjetje na Kitajskem, je namreč tik pred tem, da na trg pošlje povsem nov avtomobil.

Han EV, kot so ga poimenovali, bo namreč na Kitajskem doživel premiero že v juniju, stavi pa na klasično limuzinsko podobo, ki naj bi jo spremljalo izdatno udobje v kabini, za katero so zgled našli v klasičnih evropskih limuzinah. Bistvo notranjosti pa je vendarle v tehniki. Pri tem sicer ne mislimo zgolj na velik zaslon informativno-zabavnega sistema, temveč na asistenčni sistem DiPilot, ki so ga pri BYD razvili sami, njegove sposobnosti pa naj bi se s časom po zaslugi umetne inteligence ter tehnologije 5G izboljševale, saj se bo sistem sposoben samostojno učiti.

No, omembe vredni pa bodo tudi pogon ter povezane komponente. Medtem ko pri BYD konfiguracije moči in elektromotorjev še ne razkrivajo, pa obljubljajo, da bo avtomobil do 100 kilometrov na uro pospešil v 3,9 sekunde. Njegov električni doseg naj bi medtem znašal do 605 kilometrov, a merjeno po standardu NEDC, zaradi česar je realno pričakovati okrog 100 kilometrov manj – bo še vedno med rekorderji na trgu.

Čeprav Kitajci obljubljajo, da bo novinec na voljo tudi v Evropi, pa datum prihoda vseeno še ostaja neznan. Je pa zato že znana njegova cena. Za novinca bo tako treba odšteti med 45.000 in 55.000 evrov.