Formula E: Buemi končal v zidu, zmaga Birdu

Tretja dirka sezone 2018/2019 Formule E ni bila le ena od najbolj vročih v zgodovini serije (temperatura v čilskem Santiagu je dosegla 37 stopinj Celzija), ampak po zaslugi številnih trkov in kazni tudi ena izmed najrazburljivejših v zgodovini serije.

Formula E: Buemi končal v zidu, zmaga Birdu (foto: ABB Formula-E) ABB Formula-E
28. 1. 2019

Dan se je najslabše začel za zmagovalca kvalifikacij Lucasa Di Grassija. Brazilec namreč ni spoštoval novega pravila o omejevanju zaviranja v zaključnem krogu, zaradi česar je bil po odločitvi komisarjev prisiljen startati z zadnjega startnega mesta. Njegov dan je šel na dirki le še na slabše, saj je med dirko povzročil nesrečo, zaradi katere je po koncu dirke dobil časovni pribitek in končal na 12. mestu.

Prvo startno mesto v startni vrsti je tako pripadlo Nissanovemu dirkaču Sebastienu Buemiju, ki je vodil večji del dirke, nato pa trčil v varnostno ogrado in odstopil. Vodilno mesto je prevzel Sam Bird, ki je sicer startal s četrtega startnega mesta, a se mu je nato z nekaj tveganimi potezami uspelo prebiti do drugega mesta in nato po odstopu Buemija zasesti prvo mesto ter ga obdržati vse do konca dirke. Skoraj do konca dirke mu je bil sicer tesno za petami Pascal Wehrlein, a se je njegova Mahindra dva kroga pred koncem dirke začela pregrevati, zaradi česar je bil prisiljen zmanjšati tempo. Audiju je tretje mesto pripeljal Daniel Abt (kar je le še pika na i k uspehu Audija, saj enak pogonski agregat poganja tudi Birdov dirkalnik).

Z zadnjo zmago je Bird le še točko zaostanka za vodilnim v skupnem seštevku, Jeromom d'Ambrosiom, ki je sicer končal šele na osmem mestu (prvi ima 43, drugi 44 točk), medtem ko si da Costa, Frijns in Jean Eric Vergne z 28 točkami delijo tretje mesto v skupnem seštevku.

Rezultati dirke:

  1. Sam Bird (Virgin) 47.02,511

  2. Pascal Wehrlein (Mahindra) +6,489

  3. Daniel Abt (Audi) +14,529

  4. Edoardo Mortara (Venturi) +17,056

  5. Robin Frijns (Virgin) +20,276