Formula E: Vergne pred zaključko sezone do nove težke zmage

V New York se iz Berna tako odpravlja s polnimi 32 točkami prednosti.

Formula E: Vergne pred zaključko sezone do nove težke zmage (foto: FIA) FIA
23. 6. 2019

Letošnja sezona formule E je v prvi polovici prinesla izredno izenačen dvoboj in novega zmagovalca na vsaki preizkušnji. Temu primerno je bilo tudi stanje v skupnem seštevku svetovnega prvenstva, ki je bilo še po devetih dirkah izjemno izenačeno. No, na zadnjih dirkah in pred zadnjim dirkaškim vikendom, ki bo potekal v New Yorku pa se stvari vendarle postvljajo na svoje mesto, dirkač, ki je skoraj lastoročno poskrbel za to tudi z včerajšno zmago pa je Francoz Jean-Eric Vergne.

Dirkač moštva DS Techeetah je v švicarsko mesto Bern prišel kot vodilni v skupnem seštevku. Da bo lovil novo zmago pa je dal vedeti že na kvalifikacijah, kjer je osvojil prvi štartni položaj. Hkrati je najhitrejši krog dosegel tudi na sami dirki in tako zanj dosegel še dodatne tri točke. A delno deževna dirka, v kateri je vodil vse od štarta do cilja za Vergna kljub vsemu še zdaleč ni bila lahka.

Ne glede na to, kaj je storil je Vergnu skozi vso dirko na repu njegovega dirkalnika sledil Mitch Evans, dirkač britanske ekipe Panasonic Jaguar. A ne glede na to, kako se je trudil, Britanec ni zmogel ukaniti Francoza in je tako dirko zaključil na drugem mestu ter z dobrodošlimi 18 točkami v skupnem seštevku. Na najnižjo, tretjo stopničko zmagovalnega odra se je na veselje domačih navijačev uvrstil Švicar Sebastien Buemi.

»Sem sem prišel neposredno iz Le Mansa in sem bil ob prihodu kot zombi, a mi je do končnega rezultata z izdatno pomočjo pomagala moja ekipa. Poskrbeli so za odličen dirkalnik, še posebej na kvalifikacijah. Ob koncu dirke sem bi namreč brez dvoma počasnejši od Mitcha – bil je v zanosu! Sam nisem bil tako hiter, a hkrati tudi nisem veliko tvegal, še posebej ko je začelo deževati. Nisem mogel verjeti... inženirji so mi govorili, da začenja deževati, videl sem dežne kaplje na vizirju. Nič ni enostavno v formuli E in vse se lahko spremeni zelo hitro. Razlika pred zasledovalci je velika – večja kot lansko leto – a o tem ne razmišljam preveč. V New York bom odšel z enako željo po zmagi in želji po tem, da opravim svoje delo. To je to,« je po driki dejal Vergne.

Končni rezultati po dirki:

1.      Jean-Eric Vergne DS TECHEETAH 1:25:26.873s

2.      Mitch Evans Panasonic Jaguar Racing +0.160s

3.      Sebastien Buemi Nissan e.dams +0.720s

4.      Sam Bird Envision Virgin Racing +2.996s

5.      Maximilian Gunther GEOX DRAGON +4.625s

6.      Daniel Abt Audi Sport ABT Schaeffler +6.930s

7.      Alex Lynn Panasonic Jaguar Racing +9.972s

8.      Felipe Massa VENTURI Formula E Team +12.310s

9.      Lucas di Grassi Audi Sport ABT Schaeffler +13.073s

10.   Stoffel Vandoorne HWA RACELAB +13.386s

Razvrstitev v skupnem seštevku:

1.      Jean-Eric Vergne DS TECHEETAH 130

2.      Lucas di Grassi Audi Sport ABT Schaeffler 98

3.      Mitch Evans Panasonic Jaguar Racing 87

4.      Andre Lotterer DS TECHEETAH 86

5.      Antonio Felix da Costa BMW i Andretti Motorsport 82

6.      Robin FrijnEnvision Virgin Racing 81

7.      Sebastien Buemi Nissan e.dams 76

8.      Daniel Abt Audi Sport ABT Schaeffler 75

9.      Sam Bird Envision Virgin Racing 69

10.  Jerome D’Ambrosio MAHINDRA RACING 65