Formula E, VN Rima: premierna zmaga za Evansa in Jaguar

V skupnem seštevku medtem postaja čedalje bolj napeto.

Formula E, VN Rima: premierna zmaga za Evansa in Jaguar (foto: FIA) FIA
14. 4. 2019

Za dirkači električne dirkaške serije Formula E je nova atraktivna dirka, ki pa je postregla z novim zmagovalcem. Na dirki po Rimu se je tokrat najbolje izkazal Mitch Evans, Novozelandec, za katerega je to prva zmaga v karieri, prav tako pa je bila to prva zmaga za ekipo Jaguar. A zmaga nikakor ni bila lahka in je bila zato še toliko slajša. 

Skozi celotno dirko se je tako na vrhu bil dvoboj med dvema dirkačema, Evansom ter Andrejem Lottererjem, dirkačem DS Techeetah. Slednji je najbolje začel dirko in večji del vodil. Tako mu je uspelo odbiti Evansov napad, potem ko je ta uporabil Attack mode. A vidne razlike mu pred dirkačem Jaguarja vseeno ni uspelo narediti in tako ga je slednji kmalu po polovici dirke v 11. ovinku z drznim manevrom prehitel. Situacija na vrhu se nato ni več spremenila vse do konca dirke. 

»Občutek je prelep. Prvih nekaj krogov je bilo nepredvidljivih, z Andrejem sva bila navidez brezskrbna na vrhu – a lahko vsekakor ni bilo. Po rdeči zastavi sem tako želel ostati za njim, saj vemo, da so dirkalniki DS Techeetah med dirko izredno hitri. Zato sem si rekel, počakajmo, da vidimo, kaj bo. Ko so torej naposled začele prihajati informacije o porabi energije, sem bil nad njimi presenečen in ugotovil sem, da moram presežek izkoristiti za napad. Šlo je zelo na mejo, a vendarle nam je uspelo. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem v moštvu Panasonic Jaguar Racing za trdo delo. Ni bilo lahko – na prvenstvu smo od sezone tri – in res sem počaščen, da sem postal prvi zmagovalec v Jaguarjevih barvah,« je po tekmi navdušeno dejal Evans. 

Tretje mesto na odru za zmagovalce je tako šlo v roke Stoffla Vandoorja, ki si je za zmagovalcema nabral že več kot šest sekund zaostanka. Evans je bil sicer že sedmi zmagovalec na zadnjih sedmih dirkah. Se je pa po dirki zelo premešalo razmerje v skupnem seštevku. Na prvo mesto se je zavihtel osmouvrščeni Jerome d'Ambrosio, ki je iz vodstva izrinil na dirki v Rimu devetouvrščenega, Antonia Felixa da Costo. A stanje se bo iz dirke v dirko še zelo spreminjalo, saj najboljših devet v skupnem seštevku loči le 13 točk. 

Končni rezultati dirke:

 1. Mitch Evans (Panasonic Jaguar Racing) 1:33:51.140s
 2. Andre Lotterer (DS TECHEETAH) +0.979s
 3. Stoffel Vandoorne (HWA RACELAB) +6.399s
 4. Robin Frijns (Envision Virgin Racing) +9.181s
 5. Sebastien Buemi (Nissan e.dams) +9.778s
 6. Oliver Rowland (Nissan e.dams) +11.262s
 7. Lucas di Grassi (Audi Sport ABT Schaeffler) +24.340s
 8. Jerome D’Ambrosio (MAHINDRA RACING) +28.633s
 9. Antonio Felix da Costa (BMW i Andretti Motorsport) +30.651s
 10. Pascal Wehrlein (MAHINDRA RACING) +30.735s

Razvrstitev v skupnem seštevku:

 1. Jerome D’Ambrosio (MAHINDRA RACING) 65
 2. Antonio Felix da Costa (BMW i Andretti Motorsport) 64
 3. Andre Lotterer (DS TECHEETAH) 62
 4. Mitch Evans (Panasonic Jaguar Racing) 61
 5. Lucas di Grassi (Audi Sport ABT Schaeffler) 58
 6. Robin Frijns (Envision Virgin Racing) 55
 7. Jean-Eric Vergne (DS TECHEETAH) 54
 8. Sam Bird (Envision Virgin Racing) 54
 9. Edoardo Mortara (VENTURI Formula E Team) 52
 10. Daniel Abt (Audi Sport ABT Schaeffler) 44